Публикация

Мезотерапия с колаген – авангарден метод за лечение на целулит

Един от най-неприятните естетични проблеми е целулитът, който засяга всяка втора жена, а в последните години и немалко мъже. С наближаването на пролетта съвсем естествено се замисляме как по-бързо да се избавим от грапавата „портокалова кожа“ и да влезем във форма.


Защо целулитът вече се разглежда като заболяване?

Допреди няколко години разглеждахме целулита като неестетичен козметичен дефект. Днес обаче се класифицира като заболяване на съединителната тъкан, което се характеризира с обособяването на места с мастни подкожни натрупвания, изглеждащи като малки бучки, неравности или трапчинки. Това води до забавяне на кръвната и лимфната циркулация, крайниците стават оточни и тежки. Набръчканата и подобна на кората на портокал кожа е само върха на айсберга. Влошеното състояние на кожата е външно проявление на по-сериозни промени, които настъпват в намиращата се под нея съединителна тъкан, в резултат от нарушено кръвообращение и уголемяване на мастните клетки при задържане на мазнини и токсини в тях. Освен това води до циркулаторни нарушения и проблеми на сърдечносъдовата система. Засяга предимно жените заради особеностите на съединителната тъкан, която е по-рехава при нежния пол. Напоследък обаче целулит все по-често се среща и при мъжете (предимно в коремната област) вследствие промени в структурата на кожата, а също и в резултат на нездравословен начин на хранене и липса на двигателна активност. Опроверга се твърдението, че заболяването засяга само жени в зряла възраст и хора с наднормено тегло. Целулит се наблюдава при все повече момичета в периода на пубертета, когато има пренастройка на хормоните, т.е. заболяването засяга хора от различни възрасти, както с наднормено тегло, така и много слаби.

Какви са причините за появата на целулит?

Много са причините и техният списък постоянно се увеличава. Най-често срещаните са:

• Хормонален дисбаланс

При жените целулит може да се появи по време на пубертета, при бременност, при употреба на хормонални лекарства и в менопаузата. Причината е в дисбаланса на хормоните, който води до задържането на течности и мазнини, а оттам и до неестетичното им натрупване.

• Начин на хранене

Прекомерната консумация на продукти, съдържащи консерванти, оцветители и ароматизатори, води до появата на целулит. Полуготовите храни също трябва да се избягват, тъй като и те са причина за натрупване на токсини и неестетичната „портокалова кожа“. Освен това днес все по-малко се приемат храни, богати на желирани - желирана пилешка супа, пача, желирани деликатеси и др., храни стимулиращи синтеза на колаген като телешки език и черен дроб, целина, мазните риби, сьомга, орехи, овесени ядки. От плодовете ананас, портокал, киви и лимон също задействат по-интензивната изработка на колаген. Това се дължи на факта, че съдържат много витамин С, а той участва активно в образуването на млада съединителна тъкан.

• Двигателна активност

Обездвижването е голям проблем в съвременното ни „моторизирано“ общество. Добрата двигателна активност спомага за подобряване на кръвната и лимфна циркулация. Имам предвид не само спортните занимания, а дори и ходенето пеша. Досега ориентировъчно препоръчвахме 30 минути ходене пеша дневно, но съвременните тенденции са да се изминават 5000–10 000 крачки всеки ден. А всъщност повечето хора дневно изминават около 3000 крачки, което е крайно недостатъчно.

• Генетични фактори

Гените също са отговорни за появата на целулитните натрупвания. Ако майката е страдала, то вероятността и дъщерята да е засегната от целулит е много по-голяма.

Разбира се, някои сериозни заболявания също водят до появата на целилут, както и редица идиопатични фактори. Причините наистина са много и непрекъснато се откриват нови и нови.

Какви са фазите на развитие на целулита?

Заболяването се развива в 4 фази (стадии), които често се покриват и с 4-те степени на зболяването:

Първата фаза се характеризира с малки отоци и подпухналост, виждат се единични дифузни грапавини, ако се притисне кожната гънка и то в легнало положение. Кожата все още е гладка, но започва задържане на течности в подкожната мастна тъкан. Тази фаза е най-подходяща за третиране.

През втората фаза застойните процеси в мастната тъкан се задълбочават, отоците започват да нарастват. Мастната тъкан се уплътнява, появяват се неравности, които се забелязват при напрежение на мускулите. При лек натиск или захващане на кожната гънка се забелязват признаци на „портокалова кожа”.

В третата фаза на целулит мастните натрупвания и отокът в тъканите притискат капилярите и предизвикват нарушения в кръвоснабдяването на кожата. Започват процеси свързани с разрастване на съединителна тъкан, които капсулират струпванията от мастни клетки, образуват се малки възелчета. Кожата изглежда неравна, бледа, често се получават кръвоизливи и синини, които изчезват бавно. След този стадии премахването на целулитът става изключително трудно.

Четвъртата фаза се характеризира с масирани и уплътнени грапавини, които се открояват ясно дори при отпуснати мускули. Малките възелчета се обединяват в отделни плътни участъци. Кожата в засегнатите зони е бледа, хладна с нездрав вид. Целулитът е силно изразен по всички засегнати части от тялото, а при захващането на кожата той е твърд и уплътнен.

Значително напреднал е целулитът в трета и четвърта фаза и неговото третиране е трудно и продължително. Затова е важно лечението да започне още в ранните първа и втора фази, преди целулитът да стане видим. Лечението му е своеобразно връщане обратно във времето, т.е. от четвърта в трета фаза, след това във втора и първа. Не съществува метод или средство, с които целулитът да премине от четвърта в първа фаза. Досега се говореше, че 10 апаратни или други процедури са достатъчни за премахването му, но това не е вярно. Целулитът е хронично заболяване и е необходимо цял живот да се лекува с едно или друго средство.

Какво представлява мезотерапията с колаген за лечение на целулит?

Това е нов, авангарден метод за лечение на целулит. Инвазивен е, защото включва многократни убождания в зоните с целулитни натрупвания. Мезотерапията с колаген е интензивно лечение и с него много по-бързо се постига резултат, защото инжектирането е в самата целулитна клетка. Използва се специална ампула Matrix, съдържаща 2 компонента: вещество, извличащо водата от целулитната клетка и колаген, който инжектиран локално стимулира синтеза на собствен колаген. При масажните и апартните техники се „извежда“ водата, но не се разрушава целулитната клетка. Разбира се, действието на по-модерните апарати е насочено към разкъсване на фиброзната капсула. При мезотерапията не само се „разтваря“ фиброзната капсула, но се изгражда и нов колаген, който не позволява целулитната клетка отново да се изпълни с вода.

Какви са плюсовете и минусите на този метод?

Плюсовете на метода са, че позволява интензивно лечение на целулита с помощта на ампулата Guna MD Matrix, която може да се комбинира с ампула Guna MD Tissue за подсилване синтеза на колаген и стягане на кожата. Мезотерапията с колаген може да се съчетае и с апаратни терапии за премахване на целулит, това само ще подобри резултатите. Друг плюс на метода е, че могат да се обработват зони, които са труднодостъпни за апаратната методика. Мезотерапията е приложима и при пациенти с разширени вени, които не бива да се подлагат на апаратни процедури. След мезотерапията не се изисква прием на големи количества вода, но задължително трябва да се повиши двигателната активност и да се премине към здравословен начин на хранене. Недостатък е, че има убождания, но те са подкожни. Използват се атравматични игли, които са много фини и не причиняват болка и дискомфорт. На мястото на убождането се образуват малки папулки, които изчезват в рамките на 2–3 минути. Процедурата отнема около 15 минути, след което пациентът се връща към обичайните си дейности.

С този метод и минусите се превръщат в плюсове.

Какъв е препоръчителният брой процедури?

В зависимост от фазата на целулит се определя броят апликации. Прилагат се от 5 до 10 апликации. Схемите са различни, в началото е веднъж седмично, а след петата процедура – на 2 седмици. Поддържаща терапия се препоръчва веднъж месечно при хора, които са генетично предразположени. Курсът може да се повтори след 6 месеца. Съветвам пациентите да направят 5–6 процедури и след това всеки месец – по 1 поддържаща. Практиката показва, че това е по-добрият вариант, отколкото да се направят 10 процедури и след 6 месеца отново 10.

Противопоказания

На практика отсъстват противопоказания, с изключение на някои кожни заболявания.

Наблюдават ли се странични ефекти?

Възможни са леки синини, ако при инжектирането се засегнат капиляри. Това се наблюдава рядко и зависи най-вече от опита на лекаря.

Кога може да се види резултат?

Още на следващия ден след първата процедура в третираните зони се забелязва намаляване на целулита. Укрепването на тези зони с новосинтезиран колаген и съответно стягане на кожата може да се види след 28-я ден.

Коментари