Публикация

Спортът предпазва белите кръвни клетки от остаряване


Германски учени са установили, че редовното спортуване има антиейджинг ефект на клетъчно ниво.

Проучването, публикувано в Circulation, показва, че тези, които са били дълго време с постоянна физическа активност, имат по-дълги теломери (връхчетата на хромозомите) в белите  кръвни клетки в сравнение с хората, които са здрави и непушачи, но не спортуват редовно.

Деленето на клетките е процес, който продължава до момента, в който теломерите станат твърде къси и вече не могат да се създават нови клетки. Тогава настъпва  остаряването със своите последствия – загуба да мускулна сила и еластичност на кожата, отслабване на зрението, слуха и умствените способности.

Учените сравнили дължината на теломерите при спортисти (активни - на около 20-годишна възраст и бивши - на възраст около 51 години, които средно пробягвали по 70-80 километра седмично) и доброволци, които се упражняват по-малко от час седмично.

Резултатите показват, че атлетите имат освен по-бавен пулс в спокойно състояние (признак на добро състояние на сърцето), по-ниско кръвно налягане, ИТМ и холестерол, но и по-дълги теломери в сравнение с контролната група.

Според изследователи това е пряко доказателство, че физическата активност има антиейджинг ефект. 
" }-->

Коментари