Публикация

Дарение ще сбъдне мечтата на поне 10 двойки да станат родители

Ротари клуб предостави уникални апарати на Звеното по асистирана репродукция в МБАЛ-Бургас.


Ротари клуб Бургас дари апарати за бавна инсеминация на Звеното по асистирана репродукция в МБАЛ Бургас. Те намаляват влиянието на мъжкия фактор при стерилитета и ще сбъднат мечтата на поне 10 двойки  да станат родители.


„Заедно с МБАЛ-Бургас разработихме партньорски проект „Технологична помощ в асистираната репродукция за подобряване на майчиното здравеопазване”. Целта ни е  да подпомогнем Бургаската болница и нашите съграждани, които мечтаят да станат родители”, каза президентът на Ротари клуб - Бургас Красимир Крумов. Апаратите бяха приети от д-р Павлета Табакова, под чието ръководство бе изградено Звеното по асистирана репродукция, и от началника на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

„При стерилитета мъжкият фактор има точно толкова голямо значение, както и този при жената. Апаратите за бавна инсеминация подобряват показателите на бъдещия баща, затова мъжете на Бургас могат да ви бъдат благодарни”, каза д-р Табакова в обръщението си към Ротари клуб Бургас. Тя съобщи, че Звеното по асистирана репродукция се разивава с бързи темпове, като броят на родените деца след проведени процедури в него непрекъснато се увеличава. Вчера пациентка на Звеното е чула добрата новина, че е бременна с близнаци, след като с години тя и съпругът й са се опитвали да имат бебе.

Важно е да се отбележи, че апаратите ще се използват от двойките напълно безплатно.

„Бавна инсеминация ще бъде извършена при 10 поредни двойки, които отговарят на нужните показатели за това”, каза д-р Душепеев. Стойността на апаратите е висока, но благодарение на Ротари клуб Бургас, нуждаещите се  ще имат достъп до тях безплатно.

Обикновената инсеминация отнема около две секудни, а с апарата процедурата трае два часа. Според статистически данни  апаратите  повишават  с близо 50% успеваемостта на тази сравнително евтина асистирана репродукция, каквато е инсеминацията.


Коментари