Публикация

Агроном от Пловдив гледа сериал веднага след очна операция

Трима пациенти оперира на живо на14 май 2016 г. офталмохирургът от Пловдив д-р Димитър Тасков. Това се случи на форума „Еволюция на очната хирургия“, който се проведе в новотел „Пловдив“.


Целта на научната проява бе да покаже последните новости в лазерната очна хирургия. Операциите бяха проследени чрез видео- конферентна връзка от близо 200 лекари.  Специално за събитието от София пристигнаха двамата национални консултанти по офталмология и светила в очната хирургия – проф. д-р Ива Петкова и проф. д-р Лъчезар Войнов. 

Конференцията откри ректорът на Медицински университет – Пловдив  проф. д-р Стефан Костянев, който пожела на д-р Димитър Тасков и неговия екип да продължават да бъдат новатори в прилагането на последните достижения на офталмологичната наука.

Всяка от операциите, които д-р Тасков демонстрира днес, продължи няколко минути – от поставянето на местната капкова упойка, до излизането на пациента от операционната. Пациентите бяха в пълно съзнание, съдействаха на хирурга и слушаха обясненията му по конферентната връзка.


Първите две операции бяха на катаракта (перде на окото). Оперираните са  67-годишна жена от Пловдив, която е пенсионер, но продължава да работи като агроном, и  76-годишен мъж от Панагюрище. 

Операцията се извършва на три етапа, като лекарят се намесва само в последния – да постави в окото изкуствена леща, която да гарантира отлично зрение без очила. Първите два етапа – разбиването на естествената леща на окото, премахването й, изчисляването на точния диоптър на импланта – се прави от свръхмодерна апаратура Alcon. Това е т.нар. златен стандарт в офталмологията – най-добрият начин, по който тази операция се прави в света.

„Обещах на пациентката, че още тази вечер ще може да си гледа сериала“, пошегува се д-р Димитър Тасков. Обещаното стана факт – при този тип операции травмата за пациента е минимална, той „проглежда“ веднага. Може да гледа телевизия същата вечер и да работи на следващия ден.

23-годишен студент бе третият пациент на офталмохирурга. Младият мъж  има 3 диоптъра късогледство и без очила не може да посочи дори най-едрите букви на зрителната таблица. След няколко минути под лазера студентът казва колко е часа от  часовника, закачен в операционната. „Не можех да видя това без очила досега“, призна той и това накара лекарите в залата да аплодират д-р Тасков. Операцията е направена безконтактно, посредством лазерни лъчи.  

Еволюцията в лечението на глаукомата бе представена на форума днес от проф. д-р Мариета Конарева. Тя посочи, че бъдещето принадлежи на високите технологии  – вътреочното налягане вече се следи от сензори, имплантирани в окото. Те подават сигнал, когато е нужно да се инжектира медикамент. Изобретението действа на принципа на инсулиновите помпи. Вече се прилага в чужбина и съвсем скоро ще дойде у нас. 



Коментари