Публикация

Факултетът по дентална медицина във Варна стана на 10 години

Акцент на събитието бе отдадеността и любовта към науката и приемствеността при предаване на познанието



Факултетът по дентална медицина във Варна стана на 10 години



С тържествено общо събрание на Факултета по дентална медицина, проведено на 13 май 2016 г., бе официално отбелязана 10-годишнината от създаването му.

Начало на празника даде председателят на Общото събрание и заместник-декан на Факултета по дентална медицина доц. д-р Методи Абаджиев.

„Искам да благодаря на всички, които допринесоха за създаването на Факултета по дентална медицина във Варна, на всички, които с много труд, с много енергия и желание се включиха в неговото укрепване и развитие, за да бъде той днес повод за гордост на Медицински университет – Варна. Убеден съм, че ще продължавате да ни помагате. Декларирам, че в наше лице ще имате партньори и съмишленици, за да се развива денталната медицина в България." - заяви в приветственото си слово Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов.

След като поздрави присъстващите, проф. Иванов тържествено връчи дипломата за придобиване на научна степен професор на Декана проф. д-р Цветан Тончев – първият професор на Факултета по дентална медицина в МУ-Варна.
Събитието бе уважено от представители на всички университети и институции в сферата на денталната медицина. Емоционално приветствие поднесе деканът на Факултета по медицина на МУ-София проф. д-р Андон Филчев. Заместник-деканът на Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив проф. д-р Христина Лалабонова поздрави домакините от името на цялото ръководство на факултета, начело с декана проф. д-р Георги Тодоров.  Представител на Българския зъболекарски съюз бе д-р Силвия Димитрова – заместник-председател на Управителния съвет.



Заедно с доц. д-р Васил Свещаров – първият декан на ФДМ във Варна, проф. Тончев представи развитието на факултета от създаването му до сега, като се фокусира върху най-важните моменти от историята. Хронологично, в аналитичен вид, бяха представени тенденциите в изграждането на най-модерната структура за обучение по дентална медицина в България. Акцент бе поставен върху изграждането на кадрите – за изминалите десет години във факултета са защитени 16 дисертации, хабилитирани са над 20 преподаватели, 36 асистенти от академичния състав на факултета са придобили специалност в сферата на денталната медицина. „Това, което представям пред вас е процес, а това са резултатите от нашата работа в настоящия момент. В процедура са нови хабилитации и докторантури, така че само след няколко месеца картината ще е различна" – отбеляза проф. Тончев. Специално място бе отделено на новите технологии в сферата на преподаването и практическото обучение на студентите. Създадените за първи път в страната Университетски медико-дентален център и лаборатория за „3D технологии в стоматологията" са върхови постижения в денталната медицина, даващи възможност на възпитаниците на факултета след дипломиране да бъдат конкурентноспособни при реализацията си. В края на презентацията бе представена и студентската дейност за изминалия период, включваща множество инициативи, както и участия в национални и международни научни форуми. „Младите хора, нашите студенти – те са бъдещето на нашия факултет" – завърши проф. Тончев.

Акцент на събитието бе отдадеността и любовта към науката и приемствеността при предаване на познанието. В този дух бе изказването на д-р Калина Георгиева – студентът по дентална медицина с факултетен номер 1 и настоящ асистент в Катедрата по протетична дентална медицина към Факултета.

В знак на признателност, Деканът на Факултета по дентална медицина връчи почетни плакети на гостите с принос за създаването и развитието на факултета.

Сред официалните гости на събитието бяха още г-н Коста Базитов  - заместник-кмет на община Варна, доц. Антоанета Цветкова – председател на Комисията по здравеопазване към Общински съвет – Варна, проф. д-р Росен Маджов  – председател на Общото събрание на МУ-Варна и многоуважаемия член на Съвета на настоятелите на МУ-Варна проф. д-р Димитър Камбуров.

Поздравителни адреси към академичното ръководство на университета и факултета бяха получени от заместник министър-председателя и министър на образованието и науката г-жа Меглена Кунева, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, кмета на община Варна г-н Иван Портних, председателя на Общински съвет – Варна г-н Тодор Балабанов, ректора на МУ-Варна в периода 2004 – 2012 г. проф. д-р Анелия Клисарова и председателя на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Варна д-р Румяна Влъчкова.
 
Поредицата от събития, посветени на 10-годишнината продължава с Юбилейна научна сесия на Факултета по дентална медицина, която ще се проведе на 14 май (събота) от 14:30 часа в хотел „Адмирал", к.к. „Златни пясъци", както и със студентска кампания „Здрави детски зъбки" – 22 май (неделя) от 12:00 часа на входа на Морската градина.


Коментари