Публикация

Доц. Стаевска: Сенната хрема може да се превърне в астма

При 40 на сто от пациентите нелекуваните симптоми на сенна хрема водят до астматични пристъпи и удължават периода на страданието, предупреждава алергологът  

 

Повечето пациенти смятат, че алергиите не се лекуват и пренебрегват не много силно изразените оплаквания като:

  • кихане;
  • дразнене;
  • сърбеж.

Проблемът е, че не лекуваните симптоми на сенна хрема в 40% от случаите се развиват до астма и в голяма степен водят до т.нар. разширяване на сезона, предупреждава алергологът доц. Мария Стаевска. Ако един пациент не обърне внимание на симптомите, които е имал в продължение на месец тази пролет, много голяма е вероятността догодина периодът на тези страдания да се увеличи до 2-3 месеца, обяснява специалистът по алергиите.

„Важно е да се знае, че сенната хрема никак не е безобидна и този сезон ни го показа с пълна сила. Хиляди хора, които до преди тази пролет не знаеха какво е това пристъпи от задух или страх за живота, изпитаха това за първи път, заради тазгодишния пик на поленовата концентрация на брезата“, коментира доц. Стаевска.

По думите на алерголожката в публичното пространство съществуват различни маркетингови стратегии, които пречат на правилното лечение на алергиите (в частност на сенната хрема). Хомеопати и холистични лекари масово атакували конвенционалното медицинско лечение и по тази причина много пациенти отказвали да приемат лекарства срещу алергията.

Доц. Стаевска уточни, че антихистамините (противоалергични препарати) са едни от най-безобидните лекарства в съвременната фармакопея. По думите й новите антихистамини са изцяло изчистени от странични ефекти и това е доказано от множество проучвания.

 

Алергологът съветва лечението с антихистамини да стартира веднага при първите най-леки симптоми на сенна хрема. Това от една страна ще премахне неприятните симптоми на поленовата алергия, от друга страна ще помогне за предотвратяване на по-тежките оплаквания като астматични пристъпи.

Коментари

Много интересна и актуална тема.Мога да кажа,че от погледа на моята практика съм стигнала до същите изводи за атаката на полените през тази година.Доста хора отключиха за първи път алергични реакции под формата на алергичен ринит.Въпросът ми е :Колко дълго може да се приема антихистамин при тези състояния и може ли да се комбинира с други локални средства и какви?