Доц. Стаевска: Сенната хрема може да се превърне в астма
Roletra (Ролетра)
Roletra (Ролетра)
ОТС продукти
Доц. Стаевска: Сенната хрема може да се превърне в астма

Доц. Стаевска: Сенната хрема може да се превърне в астма

При 40 на сто от пациентите нелекуваните симптоми на сенна хрема водят до астматични пристъпи и удължават периода на страданието, предупреждава алергологът  

Повечето пациенти смятат, че алергиите не се лекуват и пренебрегват не много силно изразените оплаквания като:


  • - кихане;
  • - дразнене;
  • - сърбеж.

Проблемът е, че не лекуваните симптоми на сенна хрема в 40% от случаите се развиват до астма и в голяма степен водят до т.нар. разширяване на сезона, предупреждава алергологът доц. Мария Стаевска. Ако един пациент не обърне внимание на симптомите, които е имал в продължение на месец тази пролет, много голяма е вероятността догодина периодът на тези страдания да се увеличи до 2-3 месеца, обяснява специалистът по алергиите.

„Важно е да се знае, че сенната хрема никак не е безобидна и този сезон ни го показа с пълна сила. Хиляди хора, които до преди тази пролет не знаеха какво е това пристъпи от задух или страх за живота, изпитаха това за първи път, заради тазгодишния пик на поленовата концентрация на брезата“, коментира доц. Стаевска.

По думите на алерголожката в публичното пространство съществуват различни маркетингови стратегии, които пречат на правилното лечение на алергиите (в частност на сенната хрема). Хомеопати и холистични лекари масово атакували конвенционалното медицинско лечение и по тази причина много пациенти отказвали да приемат лекарства срещу алергията.

Доц. Стаевска уточни, че антихистамините (противоалергични препарати) са едни от най-безобидните лекарства в съвременната фармакопея. По думите й новите антихистамини са изцяло изчистени от странични ефекти и това е доказано от множество проучвания.

Алергологът съветва лечението с антихистамини да стартира веднага при първите най-леки симптоми на сенна хрема. Това от една страна ще премахне неприятните симптоми на поленовата алергия, от друга страна ще помогне за предотвратяване на по-тежките оплаквания като астматични пристъпи.

Реклама

Мнения