Публикация

Какво е гадене и повръщане – причини и контрол

Гаденето и повръщането са странични ефекти на някои противотуморни лечения. Те могат да се дължат и на самото заболяване.



 Влошеното здраве, приемането в болница или редовните посещения за лечение могат да предизвикат безпокойство, а то също може да повлияе на гаденето и на това как се справяте с него.
Хората реагират по различен начин на лъчетерапията и химиотерапията. При някои пациенти страничните ефекти са по-малко, но гаденето и повръщането могат да бъдат много неприятни. Медицината има много средства за справяне с тези симптоми. Има и други начини за намаляването или предотвратяването им.

Какво е гадене?

Повечето хора описват гаденето като „да ти е лошо“ или „да ти се повдига“. Понякога може да ни се гади и след преяждане. Това чувство постепенно отшумява със смилането на храната.

Гаденето може да бъде последвано от повръщане и, дори когато повръщането е спряло, гаденето може да продължи. Често е по-трудно да се спре гаденето, отколкото повръщането.

Какво е повръщане?

Повръщането е принудителното изпразване на стомаха през устата, чиято цел е да ни предпази от вредните вещества, поети от телата ни. Например, при хранително отравяне, причинено от „чужди“ бактерии, когато храната не е била съхранявана или сготвена добре. Повръщане на празен стомах може да възникне преди, след или отделно от другия вид повръщане. Никой не знае защо то се случва.


От какво се причиняват гаденето и повръщането?

Има област в мозъка, известна като център на повръщането. Когато тя се стимулира, ни прилошава или започваме да повръщаме. Много фактори могат да повлияят на центъра на повръщане.


Лекарства

  • Болкоуспокоителни
  • Упойки
  • Антибиотици
  • Някои лекарства, приемани през устата, които действат върху определени клетки в стомаха.

 

Лечение на рак

  • Химиотерапия
  • Лъчетерапия на корема
  • Операция на стомаха или червата

 

Физически причини

Движение

Болка

Повишени нива на телесни химикали, като калций

 

Мисли и чувства

Спомени от предишно лечение

Безпокойство

Неприятни мисли

Гледки, миризми и вкусове

  

Ако сте се чувствали зле при предишно лечение, дори от мисълта за него може да ви прилошее. Това се нарича изпреварващо гадене и повръщане. Среща се често при хора, които имат няколко курса на химиотерапия.

 

Ако няма очевидна причина за гаденето или повръщането, вашият лекар може да ви назначи изследвания, за да разбере причината.

  

Кога може да се появи гадене или повръщане?

Гаденето или повръщането се появява винаги при стимулиране на мозъчния център за повръщане.
След операция е нормално да се събудите с чувство за гадене. То може да продължи до 24 часа, докато влиянието на упойката не изчезне съвсем. Съвременните упойки предизвикват много по-малко гадене и повръщане.

 

Ако сте претърпели операция на стомаха или червата, в носа ви ще има тънка тръбичка, която ще влиза надолу в стомаха. Тя се нарича назогастрална сонда, източва стомашните течности и така облекчава гаденето. Въпреки това, все още може да чувствате гадене в продължение на няколко дни. Сондата няма да повлияе на способността ви да говорите.

 

По време на лъчетерапия малко пациенти имат усещане за гадене – това зависи коя част на тялото се облъчва. На някои им става лошо в началото на курса на лечение и откриват, че гаденето често изчезва в рамките на един или два дни. Други започват да се чувстват зле
по-късно. Кажете на лъчетерапевтите или на вашия лекар, ако ви е лошо. Ще ви дадат лекарства за контролиране на гаденето и е много малка вероятността лъчетерапията ви да бъде спряна. Гаденето може да продължи до няколко седмици след края на лечението.

 

Химиотерапията обикновено продължава няколко месеца. В повечето случаи всеки курс е последван от период на почивка. Гаденето или повръщането може да се появят няколко часа след лечението, но понякога и по-рано. Обикновено повръщането спира в рамките на 48 часа, а гаденето – в рамките на 72 часа.

Понякога гаденето може да продължи по-дълго. Ако това се случи, обадете се в болницата или на личния ви лекар.

Някои таблетки за химиотерапия, приемани в домашни условия, могат да предизвикат гадене. Ако това се случи, говорете с вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт в кое време е най-подходящо да ги вземате.

Изпреварващото гадене или повръщане може да бъде продиктувано от нещо, което ви напомня за предишно лечение, предизвикало гадене. Ако това ви притеснява, говорете с вашия лекар, медицинска сестра или друг човек от персонала, който се грижи за вас. Те могат да ви помогнат да се справите по-добре с изпреварващото гадене.

Не забравяйте, че гаденето няма нищо общо с вашето заболяване или лечение. Може просто да сте яли нещо, което е разстроило стомаха ви.

 

Как може да се чувствам?

Гаденето идва на вълни и може да ви накара да повръщате. То често се появява преди или след повръщане. Може изведнъж да ви стане студено, да ви облее студена пот, да се почувствате замаяни, да пребледнеете. Може да забележите промяна в дишането и в пулса. Точно преди да повърнете, може да започнете да отделяте по-голямо количество слюнка.

Всъщност повръщането може да облекчи гаденето. След повръщане най-вероятно ще се чувствате отпаднали и нестабилни и ще трябва да си починете за известно време.

Гаденето и повръщането са неприятни усещания и се влошават от факта, че не могат да бъдат контролирани. Бъдете сигурни, че ще бъде направено всичко възможно, за да се предотврати или намали вероятността да ви се гади и да повръщате.

 

Какви лекарства може да ми бъдат предписани?

Има различни лекарства за предотвратяване или контрол на гаденето и повръщането. Те се наричат антиеметици. Някои от тези лекарства се използват за лечение на други състояния, но имат и антиеметично действие.

 

Антиеметици може да се прилагат по различни начини:

  • таблетки или капсули – през устата;
  • сироп или течност – през устата;
  • инжекция – венозна, мускулна или подкожна;
  • свещички – ректално (през ануса);
  • лепенки – поставени върху кожата.

 

По време на операция в интравенозната ви система ще бъде добавен и антиеметик, с цел предотвратяване на гаденето и повръщането след операцията. Ако въпреки това след операцията ви се гади, ще ви бъде направена инжекция, която да спре гаденето.
Гаденето е необичайно по време на лъчетерапия и, ако се появи,  може да бъде контролирано с таблетки. Трябва да приемате таблетките редовно, за да поддържате постоянни нива на лекарството в кръвта.

При вливания по време на химиотерапия, ще ви бъдат правени антиеметични инжекции. Ще ви бъдат предписани и таблетки, които да вземате вкъщи. Понякога може да ви бъдат предписани и ниски дози стероиди, които да ви помогнат с гаденето и повръщането. Често се предписват комбинации от антиеметици, тъй като те са по-ефективни от единичните лекарства.

Ако приемате лекарства през устата, които могат да причинят гадене, ще ви бъдат дадени антиеметични таблетки по време на курса на лечение.

Ако заради повръщането не можете да задържите таблетките в организма си, ще ви бъдат предписани супозитории (свещички), които да поставяте в ануса. От там лекарството се абсорбира в кръвния поток.

Коментари