Публикация

Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците

Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм


Ежегодно на 17 май лекари, неправителствени организации, сдружения на пациенти и медии фокусират общественото внимание върху най-разпространения здравословен проблем – артериалната хипертония. През 2016 година Българската лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат в центъра на националната кампания за отбелязване наСветовния ден на хипертонията, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.

За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК, надхвърля 1,2 милиона души, но със сигурност има и пациенти, които се лекуват извън здравната каса. Това на практика означава, че двама от всеки десет българи е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст. 

Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм.

АХ е една от най-разпространените и  най-коварни болести поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. Усложненията й са тежки и нерядко - смъртоносни: мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Основна причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите,

на второ място като причина за ХБЗ се нарежда артериалната хипертония - около 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания освен тези, характерни за високото кръвно налягане. В резултат на това бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.

Специалистите препоръчват всички хора, дори и да нямат никакви оплаквания, да измерват кръвното си налягане поне веднъж на няколко месеца.

Ако стойностите са над 135 на 85 милиметра живачен стълб, измерванията трябва да станат по-чести, за да се изключи трайно повишено или гранично налягане. Кръвното трябва да се мери и при главоболие, чувство на напрежение в очните ябълки, „схващане“ в тилната област, стягане и напрежение в главата и/или гърдите, изнервеност, внезапни кръвотечения от носа, ускорен и/или неправилен сърдечен ритъм – „прескачане“ на сърцето.

За нормални стойности на артериалното налягане се приемат до 139 на 89 милиметра живачен стълб.

През последните години лекарите говорят за „високо нормално налягане“, което е между 130 и 140 за горната граница и между 80 и 90 за долната. При такова кръвно, е добре да започнат редовни измервания с апарат с маншета за мишницата, а не за китката. Измерването трябва да се прави сутрин след събуждане, но преди ставане от леглото. Трябва да се направят три последователни измервания, като зе реална се взима средноаритметичната стойност от трите измервания. 

Много от по-младите хора, при които се установява високо кръвно налягане отричат, че имат проблем и отказват да приемат лекарства. 

Докато не увреди прицелните органи, а това са сърцето, мозъкът, бъбреците и артериите, хипертонията може да протече напълно без симптоми. Но това не означава, че в организма не се развиват патологични процеси. 

Другият проблем е, че засега медицината не е открила способ за дефинитивно излекуване на хипертонията.

Терапията е насочена към нормализиране на налягането, но не може да премахне причината за високите стойности. Защото най-често става въпрос за комплексни механизми, включващи генетична предразположеност и определен начин на живот. Но дори хора без затлъстяване и вредни навици понякога имат хипертония, точно затова тя се нарича есенциална, идиопатична, т.е. без видима и доказуема причина.

Добрата новина е, че стриктното лечение в огромна степен предотвратява развитието на усложнения. Новите лекарства могат да се приемат с години, без да причинят някаква вреда на организма. Важно е стриктно да се спазват лекарските предписания и редовно да се проследява състоянието на потенциално увреждащите се от високото кръвно органи.

Разбира се, много благотворно влияе системната физическа активност, но без екстремни натоварвания. Най-добре плуване, бързо ходене, обиколки по планините. Но и качването по стълби вместо ползване на асансьора може да свърши работа, ако го прилагате всеки ден и нямате специално време за спортуване. Намаляването на теглото е задължително, ако килограмите  са в повече. И най-важното – ограничаване на солта. Но не само на тази, която сами добавяме върху вече готовите ястия. 

 

11 града ще отбележат Световния ден на хипертонията с публични кампании

Коментари