Публикация

Нов апарат за криотерапия бе използван в уникална манипулация за обезболяване в УМБАЛ "Свети Георги"- Пловдив.

Интервенцията се извърши в Интегралния център на университетската болница от проф. д-р Владимир Ставрев, началник на Клиника по ортопедия и травматология, доц. д-р Маргарита Кадийска от КАИЛ и гостуващ специалист от Полша.


С новия апарат се извършва криоаблация (болкова терапия) на болни с различни диагнози, но остър болков синдром. Сонда, на върха на която температурата достига минус 80 градуса, въздейства като разрушава обратимо сетивната част на нерва и така прекъсва предаването на болката.

В практическата демонстрация, която се проведе пациентите бяха трима души - единият с остра дискова херния, а другите с дегенеративни промени на фасетните крайници. И тримата - със силни болки в областта на поясния отдел на гръбначния стълб. Апаратът вече е пробван при други четирима пациенти и вече 6-7 месеца те нямат болки. Очаква се положителния ефект от въздействието му да е до две години.


"Ще прилагаме новия апарат за всички пациенти, които се лекуват при нас и са здравноосигурени, ако е необходимо. За манипулацията те няма да заплащат, тъй като тя влиза по определена здравна пътека", заяви проф. Ставрев.

Манипулацията се излъчи чрез видеовръзка в 10-та аудитория, където се провеждаше първият за България лекционен курс по криоаблация /болкова терапия/ с нервостимулация.

Коментари