Публикация

Профилактиката спасява от рака на маточната шийка


Д-р Матей Матеев, ръководител на Медицински център „Рола”, в интервю за Хелт медия.

Д-р Матеев, какви са изводите от програмата за профилактични прегледи на жените, които направихте в Бургаска област?
Тази програма беше реализирана с финансиране от здравното министерство. Целта ни беше да направим профилактичен гинекологичен преглед на 1 500 жени, като нашите специалисти отидоха при тях с един модерен подвижен кабинет, оборудван с всичко необходимо.

Основно търсихме рак на маточната шийка, защото това заболяване, когато бъде открито навреме, е успешно лечимо в огромния процент от случаите.

Но защо все още толкова много жени в България умират от това заболяване? Мрачната статистика е категорична – по една жена на ден напуска този свят от рак на маточната шийка.
За радост, вече много от жените обръщат внимание на здравето си и ходят на профилактичните прегледи, за разлика от преди. Но тази промяна в манталитета и в поведението дава бавен резултат при статистиката на смъртността.

Важното е, че в момента все по-често наблюдаваме обединени усилия на държавата в лицето на здравните власти, на местната власт, на неправителствени организации и, разбира се, на самите лекари, в предотвратяването и ранното откриване на рака на маточната шийка.

Жените в коя възрастова група бяха най-активни в явяването във вашия профилактичен кабинет?
Средната възраст. Може би това е моментът, когато човек осъзнава, че трябва да полага целенасочени усилия за запазване на здравето си. Първоначално нашата програма беше насочена към социално слаби жени, към малцинствата, но се оказа, че не това е основният разделителен критерий.

В кабинета се явиха много дами, за които се оказа голямо удобство лекарят да е близо до дома им. А от друга страна, в някои населени места се сблъскахме отново с нежелание за преглед.

Как си го обяснявате?
Като че ли някакъв страх от откриване на заболяване и невъзможност да се преодолее отрицателната групова нагласа. В крайна сметка никой не може да бъде накаран насила да се преглежда.

Реалистично ли е нашата държава да поеме цялата верига от възможности за справяне с рака на маточната шийка – тест за наличието на опасните щамове от човешкия папиломен вирус, ваксина, редовни прегледи с цитонамазка?
Всички тези стъпки са много важни, защото са част от съвременната профилактика. Аз съм привърженик те да бъдат финансирани от здравното министерство. Това се прави по света и където е направено, отчитат положителните резултати.

Нашите жени също трябва да имат най-широк достъп до съвременните методи за диагностика, профилактика и лечение на рака на маточната шийка.


Подкрепяте ли въвеждането на лична, включително и финансова отговорност за пациентите, които са имали възможността, но не са се явявали на профилактични прегледи?
Аз съм привърженик на това виждане. С въвеждането на доброволното здравно осигуряване всеки ще има индивидуална сметка и отговорността да си прави профилактика. Защото отдавна е доказано, че това е многократно по-ефективно за здравето, а и значително по-евтино.

Коментари