Публикация

Учени от БАН разработват лекарство срещу ентеровирусите

Според акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН науката е силно притисната, няма средства, а вирусолозите в България са намалели.


Български учени работят върху създаването на лекарство срещу ентеровирусите. Това обяви пред CredoWeb ръководителят на Института по микробиология към БАН акад. Ангел Гълъбов. Той напомни, че лечението на ентеровирусите е изключително трудно, защото те притежават най-високата изменчивост позната в природата. Поради тази причина те са устойчиви на всички видове лекарства.

Акад. Гълъбов отбеляза, че ентеровирусите са най-често срещани през летните месеци, когато причиняват сериозни стомашно-чревни заболявания. По думите му, те също така поразяват сърцето, причинявайки миокардити и са отговорни за появата на диабет в детска възраст. „Ние създадохме един метод на последователно алтерниращо прилагане на три вещества с известен механизъм на действие. При този метод се получава за първи път в литературата ефективност срещу инфекции с масивни вируси. Не само се избягва развитието на резистентност, но се повишава чувствителността към тези вещества. За съжаление науката е силно притисната, няма средства и вирусолозите сме силно намалели“, обясни специалистът.

Напредъка на учените от БАН за борбата с енетеровирусите бе представен по време на Четвъртия конгрес по вирусология, който се провежда от 18 до 20 май в София. Акад. Гълъбов съобщи, че във форума участват водещи вирусолози от България и чужбина в областта на хеморогичните инфекции, ХИВ, хепатит, грип, растителна и ветеринарна вирусология. 

Коментари