Публикация

ВМА отбеляза тържествено 60 г. хигиенно-противоепидемични учреждения в Българската армия

Служители с награди от военния министър


Военномедицинска академия отбеляза 60-ата годишнина от създаването на хигиенно-противоепидемични учреждения в Българската армия.
 
На тържественото събрание присъства ръководството на Академията в лицето на началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н. и двама от заместниците му - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност и полк. доц. д-р Румен Попов, д.м. – заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност.  
 
Началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н. определи ръководения от полк. доц. Андрей Галев Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ) като уникална за страната структура.   
 
Той подчерта, че много пъти е коментирано какво отличава ВМА от останалите здравни заведения и изтъкна, че първият аргумент в подкрепа на това твърдение - комплексността, може да се каже и за този център. По думите му, една система работи толкова добре, колкото по-високо е нивото на свързаност, колкото по-концентрирано е нивото на управление и има ясни движения на информацията. 
 
През изтеклите почти 2 години, всички промени, които касаеха ВМА нямаше как да не се отразят и на вашата структура - в кадрови и финансов план. Използвам този ваш поразник, за да ви благодаря за всички усилия, за коректността, за съпричастността във всички мероприятия и всички трудности, които трябваше да преодолеем, за да можем най-накрая да излезем успешни от това незавидно положение, от което започнахме, коментира още професор Петров и допълни:
 
Една част от нашия успех е ваш успех, колеги. Да сте живи и здрави, дерзайте.

Използвам случая да благодаря и на вашия ръководител доц. Андрей Галев, да ви натоваря с доверието на ръководството на Академията, че вие ще продължите по същия начин да работите, да имаме поводи за радост, за гордост, да имаме шанс да отчитаме положителни резултати.
 
Сред официалните гости бяха още д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор; професор Ива Христова – заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести; началници на Районни здравни инспекции; началници на клиники във ВМА; началници на многопрофилни болници към ВМА; началници на лечебни заведения в София; офицери от запаса.
 
Полк. доц. Андрей Галев ги запозна накратко гостите с уникалността на ръководената от него структура, какви са нейните основни задачи и функции.
 
Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев военнослужещи и цивилни служители на ВМА бяха наградени във връзка с 60-ата годишнина от създаването на структури по превантивна медицина във въоръжените сили на Република България.
 
  • С награден знак „За отлична служба” I степен, за офицери, - полковник доцент Андрей Галев – доцент в Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ).
  • Със „Знак на Министерството на отбраната” – цивилен служител д-р Емил Пенков – лекар, началник на отделение „Микробиология” в Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ).
  • С предметна награда „Бинокъл Б 8х30” – подполковник доктор Атанас Костадинов – началник отделение ”Превантивна медицина” – Пловдив в в Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ).
  • С предметна награда Сувенирен нож ”АК-74” на поставка - старши лейтенант д-р Иван Макавеев – лекар –ординатор в отделение „Превантивна медицина” – Плевен на Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ).
 „Грамота” получиха:
 
  • Цивилен служител доктор Павлин Христов – лекар комунална хигиена в отделение „Превантивна медицина” – Варна на в Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ);
  • Цивилен служител Иванка Великова – главен експерт в отделение „Превантивна медицина” – Сливен на в Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ)
  • Цивилен служител Анелия Георгиева – главен експерт в отделение „Трудова медицина” – София на в Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ).

Коментари