Публикация

Светотерапия и ново палто срещу зимна депресия


С усилие ставате сутрин в обичайното време, чувствате силна отпадналост, раздразнителност и трудно се мотивирате за всекидневните си ангажименти?

Това са все признаци на зимната депресия.

По данни на медици от Колумбийския университет в САЩ от сезонна депресия страдат 6% от американците, до 10% от британците и около 20% от жителите на скандинавските страни.
„Ако това състояние не е в остра форма, човек може да се опита да се справи сам - посочва ръководителят на университетския медицински колеж М.Търман пред "Wall Street Journal". Но ако симптомите са много силни, то тогава само лекар може да помогне.”

Причините за зимната депресия не са установени със сигурност. Според една хипотеза късият ден нарушава денонощния биоритъм и от това страдат много различни системи в организма.

Друга теория гласи, че мракът нарушава протичането на химичните процеси в главния мозък, които влияят на настроението. Потиснатостта се свързва също и с недостига на витамин Д заради липсата на слънце.

Горните хипотези обаче не обясняват защо от сезонната депресия страдат предимно жените, и то младите.

Експертите посочват също така, че това страдание не се среща толкова често, колкото би трябвало да се очаква, при жителите на северната Исландия...И това е аргумент в полза на генетичната обусловеност.

Смята се, че светотерапията облекчава състоянието на 80% от страдащите от сезонна депресия. Ако всеки ден се прекарват 15-20 мин. край силно осветление, биологичният часовник се „сверява”, настроението се подобрява и желанието да се потисне стресът с калорийна храна не е така силно.

Най-добри са резултатите, ако сеансите на светотерапия съвпаднат с индивидуалния биочасовник – т.е. времето, по което даденият човек обикновено се буди /8 часа, след като започне отделянето на хормона мелатонин, контролиращ заспиването/.

Учените съветват за справяне с депресията да се увеличи приемът на витамин Д чрез консумация на риба, яйца, мляко.

Най-доброто средство срещу сезонната депресия могат да бъдат разходките пеша , особено сутрин” – посочва психиатърът от Женската болница в Бостън Я. Андерсен.

 В тази връзка той препоръчва като допълнителен антидепресант и покупка на красиво яке или ново палто.

Някои експерти препоръчват гъвкав режим на работа, за да се удължи сънят сутрин. Всички обаче са единодушни, че консултацията със специалист не бива да се заменя със самолечение, защото депресията може да излезе извън контрол.

Коментари