Публикация

В УМБАЛ „Дева Мария” успешно реваскуларизират подколенни артерии по авангардна методика с апарата Ротарекс

Иновативният метод за реваскуларизиране на силно увредени съдови артерии под коляното, с използването на ротаблаторния апарат „Ротарекс”, е въведен в Югоизточна България от началника на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Дева Мария” д-р Борислав Денчев, дм.


Иновативният метод за реваскуларизиране на силно увредени съдови артерии под коляното, с използването на ротаблаторния апарат „Ротарекс”, е въведен в Югоизточна България от началника на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Дева Мария” д-р Борислав Денчев, дм. Извършва се само в две болници в страната, едната от които във Ветрен.
Последният пациент, лекуван по този метод, е 73-годишният Малчо Димитров от Карнобат, със запушени илиачна артерия в ляво и артерии на долни крайници, които са катастрофално увредени.

Преди две години възрастният мъж получава инфекция на десния крак.
„Гангрената тръгна от пръстите на крака. В болницата в Ямбол направиха съдова реконструкция и ме изписаха, като ми казаха, че трябва да изчакам организмът сам да се пребори с инфекцията. За съжаление, гангрената продължи да пълзи на горе. 40 дни по-късно дойдох в болница „Дева Мария”. Д-р Денчев се ангажира да направи всичко възможно да излекува крака ми, но обясни, че съм закъснял много. В крайна сметка, чакането се оказа фатално и се наложи да ампутира крака, за да спаси живота ми”, разказва възрастният мъж.

Скоро след това се образуват тромби и в левия му крак.
„Използвахме илиачната артерия вдясно като донорна за новите байпаси. Извършихме крос овър дясно-ляв шънт плюс лява феморопоплитеална пролонгация байпас с изкуствени съдови протези”, обяснява сложната интервенция д-р Денчев.
Пациентът се възстановява бързо от операцията и успява да се върне към предишния си начин на живот – гледа 20 кошера в карнобатското село Сигмен, като всеки ден сам шофира до пчелина. Заболяването обаче прогресира и по великденските празници Малчо Димитров отново е приет в „Дева Мария”.

„Бях повикан по спешност, направихме ангиография, на която се установи, че байпасите работят. След като видяхме резултата от „цветната” снимка, с д-р Домусчиева взехме решението да използваме уникалната за България ротаблаторна техника Ротарекс по авангардна методика – да си позволим да слезем под коляното”, обяснява съдовият хирург и допълва:
„Успяхме по хибриден, почти безкръвен начин, да влезем в подколенните артерии до глезена, като минахме през стария байпас, за да ги реваскуларизираме. Едната от артериите не можеше да бъде освободена, но другата успешно беше реканализирана и посредством ретроградния кръвоток от педалната арка и от стъпалото успяхме да осигурим достатъчно циркулация в другите артерии на подбедрицата, и трите тежкоувредени, и да стабилизираме критичната исхемия на левия крак”.

„Чувствам се много по-добре и се радвам, че пак ще мога да карам кола. Съжалявам, че късно разбрах за доктор Денчев. Ако знаех за него още първия път, сега можех да ходя с два крака”, споделя преди изписването си от болницата възрастният човек.

До скоро се смяташе, че с апарата за механична аспирационна тромбектомия Ротарекс могат да се възстановяват артерии само на бедрото и слизането под коляното е рисково. Постигнатите до момента резултати от екипа на д-р Борислав Денчев, дм обаче са силно окуражаващи, и случаят с Малчо Димитров не е единствен.

В последните няколко години, откакто се прилага метода по инициатива на методичния ръководител на Отделението по съдова хирургия проф. Тодор Захариев, в болница „Дева Мария” са спасени поне десет пациента от ампутация на крайниците.

Коментари