Публикация

Морските плажове и басейните крият риск от бактериална вагиноза

Наличието на бактерии в морето или водата на басейните, съчетано с простуда, може да доведат до парене и сърбеж в областта на влагалището, както и бяло течение. Жените трябва да следят за поддържане на естествения баланс между микроорганизмите, съставляващи влагалищната микрофлора


Когато посещавате басейн или отивате на море, е възможно да попаднете на място, където водата не е достатъчно чиста. Рискът е особено голям през лятото, когато курортите се препълват с туристи. От години се говори, че морската вода на някои от плажовете е замърсена. Обикновено това са курортите в близост до големите градове, както и тези, чийто пречиствателни станции не могат да покрият големия поток от хора. Проверки на здравните инспекции през последните години показват замърсяване с бактерии на различни плажове. Миналата година например, от Регионалната здравна инспекция във Варна обявиха, че в морската вода на „Офицерския плаж“ има наличието на опасните бактерии ешерихия коли и чревни ентерококи. Подобно беше и положението в Лозенец, където централният плаж временно бе затворен от РЗИ Бургас.


На мръсна вода може да се попадне и в басейните въпреки задължителните мерки за тяхното пречистване. Причината е, че много от собствениците не слагат големи количества хлор или други дезинфекциращи препарати, но това не убива всички бактерии. При някои басейни рискът се създава от старите пречиствателни инсталации. Същевременно хигиената на част от къпещите се хора не е добра и е възможно във водата да попаднат замърсители. Топлото време също спомага за размножаването на бактериите.

Водата, заразена с бактерии, може да предизвика заболявания, като например стомашно-чревни инфекции, кожни заболявания или различни възпаления.

Вагиналните възпаления, като бактериалната вагиноза, са един от най-честите проблеми, с които се сблъскват жените. По същество тя представлява възпаление на лигавицата на влагалището, предизвикана от анаеробни бактерии. Те са нормални участници във влагалищната среда, но могат да причинят проблем. Това става когато количеството им се увеличи прекомерно и блокира нормалното развитие на млечнокиселите бактерии (лактобацили), които определят киселинното рН.

Обикновено бактериалната вагиноза е свързана с няколко неприятни симптоми:

·         Парене

·         Сърбеж

·         Бяло течение

·         Неприятна миризма

·         Затруднено уриниране

Те са резултат от нарушаване на оптималния баланс на вагиналната среда. То се предизвиква от спад на имунната система на организма, който може да бъде следствие от простуда след продължителен престой  с мокър бански. Ето защо е изключително важно жените да поддържат естествения баланс между микроорганизмите, съставляващи влагалищната микрофлора.

Влагалището е среда, в която могат да попаднат много външни микроорганзими. При повишената киселинност и подходящи хранителни условия те могат да се развият до опасни за организма нива. Инфекциите могат да възникнат от замърсената вода на морето, басейна и дори ваната. Заразяването с бактерии може да стане също така по полов път или да се пренесат от пикочния мехур и ректума. Променена киселинност на влагалището често се наблюдава при жените в менопауза или след прием на някои медикаменти. Подобни проблеми се появяват и по време на бременност. 

Специалистите препоръчват профилактичната употреба на определени препарати след посещението на басейн или на морския плаж. Сред най-популярните средства са влагалищните капсули, които съдържат лактобацили и бактерии от вида Streptococcusthermophilus, възстановяващи киселинността на влагалището. Те потискат развитието на анаеробни и патогенни бактерии и премахват симптоми, като сухота и напрежение.

За възстановяването на влагалищната микрофлора е необходимо да се достигне до определено мокробно число на лактобацилите. Изчислено е, че то трябва да бъде около 109 КОЕ/мл. Единственият начин за съхранение на жизнеспособността лактобацилите под формата на препарат е в т.нар. лиофилно състояние, т.е. във вакуумирани капсули. Тогава те са в анабиотична форма (с обратимо преустановяване на жизнените процеси), което максимално ги запазва. Попадайки във влагалищната среда, лактобацилите и стрептококите се събуждат, възстановяват флората и се размножават, надделявайки постепенно над патогените.

Капсулите се поставят веднъж на няколко дена и предпазват от появата на бяло течение. Ако вече има някакви начални симптоми на бактериална вагиноза тези препарати могат да премахнат сърбежа в интимната област, да овлажнят лигавицата на влагалището и да премахнат неприятната миризма. 

Коментари