Публикация

МЗ търси решение на проблема с реимбурсацията на лекарства


Министерството на здравеопазването ще изготви предложение за трайно решаване на проблемите с реимбурсацията на лекарствата за домашно лечение, които покрива здравната каса.

Това стана ясно по време на срещата между министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и фармацевтичния производител „Ново Нордиск”.

Преди два дни стана ясно, че пациентите, лекувани с човешки инсулини на фирмата, ще трябва да доплащат разликата между регистрираната им цена и референтната стойност за групата, заплащана от здравната каса.

„Проблемът е наследство от предишното правителство. Той беше заложен с нормативни изменения, които промениха методиката за определяне на цените на медикаментите, които осигурява здравната каса от 1 юни тази година.
Други промени в позитивно-реимбурсната листа до момента не са правени. По данни на НЗОК подобни проблеми могат да възникнат с още 240 продукта”, съобщава още здравното министерство.

Ведомството подчертава, че иска да намери цялостно решение на проблема. То трябва да бъде представено на Министерския съвет през следващата седмица.

Коментари