Публикация

Експериментално лекарство срещу хепатит С


Лекарство, което атакува хепатит C по напълно нов начин, се е оказало много ефективно при шимпанзета (единствените животни освен хората, податливи на вируса ) и  действало няколко седмици след прекратяване на лечението, съобщи Ройтерс.

Американски учени смятат, че лекарството, произвеждано от датската компания Santaris Pharma AS, ще може да замени по-токсичните лекарства като част от коктейл за борба с хепатит C.

Обичайното лечение включва 48 седмици с комбинация от антивирусни препарати, но има ефект само при около половината пациенти, а някои развиват толкова тежки странични ефекти, че трябва да спрат лечението.

В проучване, публикувано в Science, учените установили, че то използва нов подход - блокира възпроизводството на вируса чрез намеса в микро-РНК.

При две шимпанзета, които получили по-голяма доза от препарата, е имало намаление на нивата на вируса в кръвта и черния дроб с 350% за 12 седмици. Вирусът не е показал резистентност.

Освен това молекулите на веществото са толкова стабилни, че продължават да действат и след прекратяване на приема.

Друг ефект от лекарството е и намаляването на нивата на холестерола с 45%, но понеже се поставя интравенозно, не би могло да замени традиционните медикаменти.

Коментари