Публикация

За тревожните разстройства - без паника


Тревожните разстройства са най-разпространените психически заболявания. 

Те се лекуват успешно, затова е важно да се направи разлика между чувството за тревожност при реална ситуация и тревожното разстройство, предизвикващо страх и объркване, които не са адекватни на ситуацията.

Всеки човек понякога изпитва тревожно чувство. Напрежение в службата, подготовката за важно събитие, за изпит могат да породят такова усещане и дори страх. Нормално е при такива ситуации да се изпитва тревога, но при страдащите от тревожни разстройства те се възприемат като много тежки.


Хората, които страдат от тревожни разстройства преминават през дълги периоди на страх и напрежение, които не са адекватни на реалното положение.

 Техният мозък си представя истински или измислени събития като по-рисковани или опасни отколкото са в действителност. Животът на тези хора е изпълнен с тревога и страх, което се отразява на личните и професионалните им взаимоотношения.

От тревожни разстройства страдат не само възрастни, но и деца. Много често тези симптоми се бъркат с умствена слабост или нестабилност. 

Предразсъдъците в обществото към психическите болести често възпират страдащите да потърсят квалифицирана помощ.

Тревожните разстройства се отразяват на поведението, мислите и физическото здраве. Смята се, че те се причиняват от биологични фактори, лични преживявания, комбинирани със социални и икономически обстоятелства.

По същия начин комбинацията от различни фактори причинява сърдечните болести и диабета.
Тревожните разстройства често са придружени от депресия, хранителни и други разстройства.

Страхово разстройство

Хората с такъв вид разстройство получават внезапни пристъпи на паника и ужас. Може да се появят и:

    * болки в гърдите
    * сърцебиене
    * задух
    * замайване
    * неприятни усещания в стомаха
    * чyвство за нереалност
    * страх от смъртта

Фобии

Като фобии се определят разстройствата, които пречат на човек да води нормален живот. Например, хора, които имат фобия /страх/ да присъстват на объркващи за тях места или ситуации, от които им се вижда, че трудно могат да избягат, се страхуват дори да излязат от дома си. Този тип фобия се нарича агорафобия.

 - Социална фобия

Хората със социална фобия се ужасяват от обществени прояви. Събиранията с хора ги парализират и ги правят неестествено несигурни. Те се безпокоят какво впечатление ще оставят за себе си и се ужасяват да не  сбъркат нещо и да се изложат пред другите.

Чувствата им са толкова силни, че те избягват ситуации, които биха предизвикали у тях страх. Това ограничава драматично възможностите им за нормален живот и общуване с хората. 

 - Специфична фобия

Хората със специфична фобия изпитват завладяващ страх от определени предмети или състояния. Например, страх от полети, насекоми, змии, височини или открити пространства.

Те не са в състояние да контролират ужаса си дори и когато съзнават, че страховете им са безпочвени. Попаднали в ситуация от която се страхуват, те изпитват крайна тревога и паника. ,

Посттравматичен стрес

При такова разстройство жертвата преживява отново ужасяваща случка, при която тя е страдала физически, умствено и емоционално.

Преживелите изнасилване, природно бедствие, насилие в детството или война могат да развият посттравматично стресово разстройство. Обикновенно симптомите са:
 
    * връщане към миналото, при което отново се преживяват ужасяващи случки
    * кошмари
    * депресия
    * чувство на гняв

Обсесии /натрапчиви поведенчески навици/

Хората с такова разстройство страдат от натрапчиви нежелани мисли , които не могат да контролират. Типични обсесии са:

    * зарази (наоколо е пълно с микроби!)
    * съмнения (дали изключих печката и ютията?)
    * натрапчиви сексуални мисли
    * натрапчиви религиозни идеи

Осесиите включват постоянно:

    * миене
    * организиране
    * проверяване
    * броене

Общи тревожни разстройства

При такова разстройство хората се безпокоят извънредно много за обикновени, ежедневни ситуации и събития. Състоянието продължава поне 6 месеца.

През този период засегнатият от разстройството очаква да се случи най-лошото, дори и да няма изгледи за такова нещо. Физическите симптоми включват:

    * гадене
    * треперене
    * умора
    * мускулно напрежение
    * главоболие

Тревожните разстройства се лекуват успешно.

Най-обикновената форма на лечение е комбинация от медикаментозна и психотерапия.
Тъй като за повечето от тези разстройства има биологични причини, обикновено те се лекуват с антидепресанти .  

Понякога пациентите се повлияват положително, когато бъдат  изложени под контрол на ситуация, от която се страхуват.

Има изработени техники за справяне с различни разстройства. Например хората с панически разстройства се подобряват след медитация и като се научат да дишат по нов начин. 

От голямо значение за лечението на хората с тревожни разстройства е подкрепата на техните семейства и приятели. Най-важната първа стъпка към лечението е поставянето на диагноза от специалист.

Не са рядкост хората, които страдат дълги години, преди да получат необходимото лечение. 

Ако подозирате, че вие или някой близък страда от тревожно разстройство, трябва да потърсите специализирана  помощ. Следващите съвети също може да ви помогнат за справяне с проблема:

    * Определете си едно и също място и време, през което да мислите за безпокойството си.  Отделяйте по половин час за страшните мисли и за евентуални действия, за да се избавите  от тях. Не разсъждавайте за това какво би могло да се случи, съсредоточете се върху реално случващото се.
    * Научете се да разпускате с йога, дълбоко дишане и други подобни техники. За да разхлабите мускулите си, легнете на пода и  фокусирайте мислите си последователно върху група мускули, като започнете от краката и стигнете до главата. Свивайте за няколко секунди мускула и отпускайте, преди да преминете към следващия.
    * Осигурете си много сън.
    * Изправете се с лице срещу нещата, които са ви тревожили в миналото. Подредете ги в списък. След това си представете как се справяте с тези ситуации. Така може да си изработите техника за преодоляване на проблемите, преди да са започнали да ви тревожат.
    * Правете редовно физически упражнения. Те повишават самочувствието и намаляват напрежението.
    * Избягвайте алкохолни и енергийни напитки. В началото те може да ви подействат отпускащо, но после ще се почувствате още по-тревожни и депресирани.
    * Избягвайте кафе, чай, безалкохолните напитки и шоколад. Те могат да увеличат чувството за тревожност.

Коментари