Публикация

Какво е плантарен фасциит?

Причини, симптоми, рискови фактори и възможности за лечение.


Бегачите и спортистите с плантарен фасциит може да забележат болка в петата, която става прогресивно по-силна по време на тренировка. Ако не се лекува в продължение на седмици или месеци, болката може да стане по-силна или по-честа и в крайна сметка да се прекъснат ежедневните дейности.
Какво е плантарна фасция?

"Плантарна" се отнася до долната част на крака и "фасция" се отнася до влакнеста съединителна тъкан, така плантарната фасция е влакнеста лента от тъкан на долната част на крака. Тя започва в костта на петата и се разширява, като се разпростира и завършва при дългите кости на крака.

Плантарната фасция помага за поддържане на свода на стъпалото и играе важна роля в стабилността на стъпалото и движението. Какво става с фасцията, когато кракът се движи:

- Когато ненатоварения крак е в покой, глезенната става е в неутрално положение и плантарната фасция е съкратена.
- Когато кракът е стъпил и ходилото е натоварено, плантарната фасция се удължава.
- При ходене или тичане, в ходилото удря земята и арката на стъпалото се изравнява, благодарение на ходилната фасцията. След това тя отскача, за да помогнете на избутването на стъпалото на разстояние от земята.
- Ако плантарна фасция се разкъса, арката на ходилото ще се срине, в резултат на което се образува плоско стъпало.

Кое причинява болката в плантарната фасция?

При ходене или тичане, всяка крачка причинява разтягане на плантарната фасция. Само ходене или тичане по няколко километра принуждава плантарната фасция да се разтяга и се свие хиляди пъти. Например, един човек, който е висок 1.76 и тича 5км при темпо 6 мин/км се очаква да направи почти 5000 стъпки.

Това повтарящо се разтягане, може да доведе до:

- Микро разкъсвания във фасцията
- Възпаление на плантарната фасция Възпаление и/или микро-разкъсване обикновено се появява в близост, до петната кост, което обяснява болката в петата.
Възпалението и микро-разкъсване може да стане индивидуално или заедно; хронично възпаление прави фасцията-слаба и податлива на разкъсване и микро-разкъсване прави фасцията склонна към възпаление.

Болка след почивка
Хората с плантарен фасциит често чувстват болка в петата при ставане от леглото. Когато човек спи, глезените са при 100- или 110-градусови ъгли, което позволява на ходилната фасция да се отпуснете и да се съкрати. След като лицето стане, глезените са на 90-градусови ъгли и фасциите на ходилото се натоварват и принуждават да се разтегнат, което може да причини болка.

Плантарна фасциит Симптоми:
Много хора изпитват плантарен фасциит най-малко в един момент от живота си. Болката обикновено е свързана с дълги периоди на пълноценна почивка или интензивна дейност.

- Болка в петата. Остра болка от вътрешната страна на петата (точно зад арката на ходилото) е отличителен белег на ходилната фасция.
- Болка след продължителна почивка. Болката може да бъде забелязана при ставане от леглото, когато стъпалото е в покой в продължение на няколко часа. Ходене и стоене за кратко време обикновено удължава плантарната фасция и причинява болката в петата да се намали или да изчезне.
-Болка след продължителна дейност. Точно както продължителна почивка може да доведе до затягане на фасцията, продължителната активност може да напрегне фасцията и да предизвика отслабване, което води до болка.
-Висока чувствителност. Натискането на дъното на петата е болезнено.
Болката обикновено се усеща само в единия крак, но от време на време пациентите имат плантарен фасциит в двата крака.

Рискови фактори:

- Прекомерна пронация на крака. Обикновено, когато крака стъпи на земята се придвижва леко навътре, или в пронация. Лица, които пронират твърде много краката си поставят допълнителен натиск върху вътрешната опора, която може да причини разтежение на плантарната фасция. Прекомерната пронация на крака е често срещана при хора, които имат плоски стъпала (пес планус).
- Високите арки (пес кавус). Плантарната фасция помага за поддържане на свода на крака, а поддържането на висока арка може да постави под стрес фасцията на ходилото.
- Слабите плантарни мускули флексори. Мускулите, които се движат по протежение на долната част на крака с плантарна фасция. Ако тези мускули са слаби плантарната фасция може да се постави под опън.
- Бегачи. Бягането само на няколко километра принуждава плантарна фасция да се разтяга и се свие няколко хиляди пъти. Ако фасцията е възпалена или изпитва микро разкъсване с всяка стъпка, след това ще причини болка.
- Продължителното стоене или ходене. Продължителни периоди от стоене или ходене може да разтегне плантарна фасция. Тъканта се нуждае от време, за да си почине и да се възстанови.
- Недостатъчната активност. Точно както твърде много активност може да предизвика плантарен фасциит, така и твърде малката може. Редовната, интермитентна дейност може да запази плантарната фасция еластична и силна.

- Стегнато ахилесово сухожилие. Когато ахилесовото сухожилие е схванато, глезена има ограничен обхват на движение и е трудно да се огъва нагоре (дорзифлексия), което в крайна сметка може да доведе до стегната ходилна фасция. Според едно проучване, близо 4 от 5 души с плантарен фасциит, имат също и стегнато ахилесово сухожилие.

- Различни дължини на краката. Когато човек има различни крака, дължината на ходилната фасцията и други меки тъкани на ходилото са подчертано асиметрични и трябва да работи по-усилено, за да се поеме шока и реакционните сили.

- Затлъстяване. Наднорменото тегло или внезапно наддаване на тегло може да постави допълнителен натиск върху плантарната фасция.

- Тренировъчни грешки. Претрениране или прекомерни, внезапни увеличения в обучението (особено увеличаване на пробега, увеличение на скоростта, или бягане по неравен терен) може да напрегне плантарната фасция.

Плантарен фасциит - първоначални възможности за лечение:

Плантарния фасциит обикновено се самоограничава, което означава, че често ще изчезне от само себе си. Въпреки това, лечението може да ускори времето за възстановяване и предотвратяване на утежняване на състоянието.

Немедицински лечения:

Първоначалните обработки за плантарния фасциит не включват инжекции или хирургия. Пациентите инициират някои лечения, като почивка и разтягане, сами по себе си, а други трябва да стават под надзора на лекар.

- Почивка. Пациентите се съветват да намалят бягането или други дейности, които ги държат на краката за продължителен период от време. Този спад в активността обикновено се нуждае от една седмица или две, за да се излекува.
- По-добри обувки. Удобни обувки с меки подметки и опори ще допускат по-малко натоварване на ходилната фасцията. За някои спортисти, просто промяната на маратонките може значително да облекчат ходилната болка.
- Тейпинг. Физиотерапевт може да използва няколко различни техники за поставяне на лента, за да се разтовари ходилната фасцията, давайки и шанс да се излекува.
- Стелки. Някои обувки могат да бъдат снабдени със стелки. Меки ортопедични подложки може да осигурят по-добра поддръжка.
- Стречинг. Плантарния фасциит е свързан с по-малко гъвкавост в глезена, ахилесово сухожилие и мускулите на прасеца. Нежно разтягане за подобряване на гъвкавостта може да направи биомеханиката на изправяне, ходене и бягане по-малко стресираща за фасцията на ходилото.
- Охлаждане. Прилагането на студен-пакет или торбичка с лед на дъното на стъпалото може да осигури облекчаване на болката от плантарен фасциит.
- По-късите крачки. За бегачи, увеличаване на броя на стъпките на километър може да се намали натоварването на ходилната фасция, въпреки че ще има повече стъпки на минута.
- Отслабване. Повишеното тегло поставя повишено натоварване на ходилото. Намаляване на телесното тегло ще облекчи натоварването на опорно-двигателния апарат на тялото, включително ходилната фасция.
- Нощните шини. Тези пластмасови отливки, които се носят през нощта и пазят глезена огънат при 90 градуса. (Разбира се, много хора намират тези шини за неудобни при сън.)
- Масаж. Макар че не се счита за стандартно лечение, дълбок миофасциален масаж може да насърчи притока на кръв и излекуване.

Хората с устойчиви, умерени до тежки случаи на ходилен фасциит могат да използват тези не-медицински процедури заедно с медикаменти, инжекции или хирургично лечение.

Медикаментозното лечение включва широк набор от кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни средства. Съществуват и множество инжекции, като стероидни, ботокс, тромбоцитни плазми и др. Тези, които искат да избегнат инжекциите, могат да прибегнат до екстракорпорална шокова вълнова терапия.
В краен случай оперативните мероприятия около плантарен фасциит при неглежиране и нелекуване на време са : Плантарна фасциотомия и ендоскопска фасциотомия.


Коментари