Публикация

Д-р Б. Нанев: Системата за акредитация на болниците е опорочена


За периода септември 2005 г. - октомври 2009 г.  у нас са акредитирани 618 лечебни заведения, като постъпилите средства са 2 млн. 442 хил. 133 лева.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев в отговор на питане на депутата Михаил Михайлов Синята коалиция за плащанията на лечебните заведения при извършване на акредитационните процедури за оценяване на тяхната цялостна медицинска дейност.

По думите на министъра, през тези четири години има лечебни заведения с констатирани нарушения, които са получили едни от най-високите акредитационни оценки.

За периода са изплатени възнаграждения в размер на 1,7 млн. лева на 1 137 експерти на акредитационния съвет, на комисии, членове на звеното за административно-техническо обслужване. Така двама експерти на акредитационния съвет са получили до 50 хил. лева, един - до 40 хил. лева, други двама - до 30 хил. лева и един - над 50 хил. лева.

На 122-ма експерти от акредитационни комисии са изплатени общо 136 400 лева. На десет членове на звеното за административно-техническо обслужване са изплатени 250 888 лева за четиригодишния период, посочи д-р Нанев.

„Опорочена е сега действащата система за акредитация на болниците. Но единственият механизъм да бъдат оспорени тези актове е Върховният касационен съд. Преразглеждаме цялата тази система, така че такива порочни практики да не се допускат повече”, подчерта здравният министър.

Той допълни, че сега ведомството преразглежда наредбата от 2005 г. и предложения за промени в Закона за лечебните заведения.

Коментари