Публикация

Редовна профилактика срещу рака на маточната шийка


Приема се, че смъртността от карцином на шийката на матката е предотвратима благодарение на съвременната диагностика и методите на лечение.

Това каза доц. Анжелика Велкова, заместник-ректор на плевенския Медицински университет по евроинтеграция и международно сътрудничество.

Доц. Велкова представи данни от свое проучване за смъртността и честота на рака маточната шийка. Тя подчерта, че от 10 години се занимава с изучаването на проблема.

„За съжаление, у нас през последните 20 години, поради отстъпване на добрата профилактика, расте честотата на напредналите карциноми и смъртността се увеличава. В края на 80-те години страната ни е била на предпоследно място в Европа по честота и смъртност от тези карциноми, а сега сме на второ място”, посочи доц. Велкова.

Особено тревожна е смъртността във възрастта от 25 до 55 години, като рискът в страната ни е седем пъти по-висок, отколкото при жените, които живеят в Гърция. 

Доц. Велкова е категорична, че българската жена трябва да бъде добре информирана и да знае къде може да се получи адекватна помощ, защото навременната профилактика е от огромно значение в борбата с рака на маточната шийка.

Преподаватели и студенти на плевенския Медицински университет украсиха бяла елха. По този начин висшето учебно заведение се включва в националната кампания „За теб и тези, които обичаш” срещу рака на маточната шийка. 

Декорирани коледни дръвчета ще бъдат поставени и в болници, административни сгради, магазини в страната.

 

 

Коментари