Публикация

Кримско-Конго хеморагична треска - клиничен случай от Пловдив

През 12 век наричали заболяването "черната смърт"


преди по-малко от 5 минути   Докладвайте

Първите съобщения за болест с треска и кръвоизлив датират от 12 век. Лечителите я свързвали с ухапване от кърлеж в страните от Средна Азия и поради фаталния край я наричали "черната смърт".Това казва в презентация доц. Андрей Петров от клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. 

Съвременната история на заболяването датира от 1944 г.На Кримския полуострав сред войниците и местното население, заето със сенокос, се развива тежко заболяване с висока температура и кръвоизлив.

През 1956 г. вирусът е изолиран от кръвта на болно дете в Конго. Заболяването е наречено Конго хеморагична треска. След това и на други места има данни за заболели и учените стигат до заключението, че става дума за един и същи причинител. Така заболяването е преименувано на Кримско-Конго хеморагична треска. 

В България болестта се изучава от 1953 г, като оттогава до 1974 фатално завършилите случаи на заразени хора са 17 %.

В презентация, която може да намерите като прикачен файл ТУК доц. Андрей Петров разглежда клиничен случай на пациент от Пловдив с благоприятен изход.


Коментари

Ето още една интересна статия за болестите, пренасяни от кърлежи, и признаците на инфекция след ухапване. Автор е д-р Георги Попов http://www.credoweb.bg/karlezhi-simptomi-diagnoza-lechenie-content-68150.html