Публикация

Д-р Лазарова: Профилактиката с пробиотик предпазва детето от вирусни и бактериални инфекции

Пробиотиците подобряват локалния имунитет в лигавицата на червата и затова е добре да се вземат превантивно още преди лятната почивка, препоръчва опитният педиатър



Лятото е съвсем близко и мнозина вече планират дългоочаквания годишен отпуск. Ваканцията с деца на море обаче крие сериозни рискове и повечето родители знаят това. Как да опазим детето от летните диарии, доколко опасни могат да бъдат те и какво да правим, ако въпреки всичко хлапето се разболее? Отговорите потърсихме при специалиста по детски болести от Токуда Болница -  д-р Елена Лазарова.

Около 20% от посещенията при педиатър на деца до 2-годишна възраст са заради оплаквания от остра диария, като процентът при по-големите спада наполовина. При поотрасналите деца острата диария протича сравнително по-леко. При малките тежестта зависи изключително от физиологичните особености на организма – повишено съдържание на вода, съвсем незряла бъбречна функция и това е особено характерно за новородените и за ранната кърмаческа възраст. Тежестта на протичане на диарията в тази възраст е силно повлияна и от все още слабата имунна защита и незрелостта на цялата храносмилателна система. 

В 90% от случаите се касае за диария с инфекциозен произход. Много по-рядко диарията при децата може да е обусловена от други заболявания, лечение с антибиотици, хранителна алергия (в частност към белтъците в кравето мляко) и в по-малък процент става въпрос за бактериален произход. Най-нисък е процентът на т.нар. паразитни и микотични диарии. От вирусните инфекции твърде голяма част - 70-80% - се дължат на ротавируси, особено това важи за децата до 2-годишна възраст. Бактериалните диарии по-често се причиняват от ешерихия коли, дизентерия, салмонелоза, кампилобактер. Разбира се, в ранното детство значение имат и т.нар. условно патогенни чревни бактерии, които поначало обитават храносмилателната система и при снижен общ имунитет на организма могат да станат патогенни.

Пътят на инфекциозните причинители на острата диария е фекално-орален – чрез неизмити ръце, чрез храна, чрез течности. В летните курорти има голямо струпване на хора на едно място, температурите са високи и благоприятстват замърсяването на храната, размножаването на определени бактерии в нея. От особена важност е спазването на хигиена. Често миене на ръцете, тъй като децата постоянно ги лапат и е практически невъзможно това да се контролира. Антибактериалните гелове са подходящи по време на пътуване или разходка, защото не изискват течаща вода. След тоалетна също трябва задължително да се измиват ръцете, за да се пресече този орално-фекален път на инфекцията.


Правилното съхранение на хранителните продукти не бива да се подценява. Особено внимателни трябва да сме към качеството на питейната вода. В аптечката при пътуване задължително да има средство за понижаване на температурата, защото острите диарии винаги протичат с висока температура. Задължително трябва да има и противодиарийно средство. Пробиотик, като Лакто 4 например, ще подпомогне преодоляването на проблема. Пробиотиците могат да се дават профилактично още преди да се тръгне на почивка. Те имат много полезно действие – влияят на усвояването на белтъците, на усвояването на млечната захар (лактозата), подобряват локалния имунитет в лигавицата на червата, с което предпазват от вирусни и бактериални инфекции. 

Ако все пак детето получи диария, първо трябва да се дадат отвари – от ориз, от моркови. Наличните в аптеките електролитни разтвори за прием през устата улесняват родителите да пробват да се справят сами. Но ако до 24 часа не настъпи подобрение, ако температурата се задържи, а честотата на изхожданията расте, ако детето отказва течности и медикаменти, консултацията с лекар не бива да се отлага, за да се прецени необходимостта от по-адекватно и ако е необходимо - и болнично лечение. Опитът показва, че, общо взето, за родителите не е лесно да определят тежестта на състоянието, забавя се терапията, а оттам и излекуването на детето. Тежката дехидратация е риск за нарушаване на бъбречната функция, което вече е много по-сложен проблем.

Коментари