Публикация

Шиечен кариес

Шиечният кариес и неговата проблематика.


Все по-често в моята практика се срещам с пациенти, които се оплакват от чувствителност в областта на шийките на зъбите. Тази чувствителност се появява при пиене на студени и топли напитки, при поемане на въздух, през устата или при ежедневното миене на зъбите с четка и паста. Причините може да са няколко - оголване на зъбния корен в следствие на отдръпване на венеца, проява на шиечен кариес или просто чувствителност на зъбите.
Ще засегна само темата за шиечния кариес.
Как да разпознаем различната степен на увреждане в домашни условия ? По-наблюдателните пациенти заставайки пред огледалото намират първоначално бели петна по повърхността на зъбите си, които колкото и да търкат с четката не се премахват. Това е първоначалния етап от проявата на шиечния кариес, това е обратим момента, които може да се лекува без машинки и пломби, само с аплициране на флуорен гел, филм или паста върху увредения участък.
Практиката ми е показала до момента, че различните степени на демилитаризиране на шийките на зъбите се повлияват по различен начин, при различните пациенти, което означава, от една до няколко апликации.
Когато бялото петно започне да става кафяво и да потъмнява, това е втората фаза, тя е необратима, много рядко може да се повлияе само с аплициране на флуор. Тук вече е нужно да се намеси машинката и да премахне цялото оцветяване, като после се направи фото полимерна пломба, на мястото на дефекта.
При повечето пациенти, първите две фази се пропускат, по множество причини, които няма да описвам, ако няма силна или постоянна болка, шиечния кариес се открива при рутинните прегледи. Тогава единственото лечение е направата пломба.
Възможен е и четвърти вариант, който е лош, но не е най-лошия, когато дефекта се задълбочава и стане толкова дълбок, че да достигне до нерва на зъба. Все пак разстоянието от шийката на зъба до нерва е по-малко, от колкото разстоянието от върха на коронката до нерва. Тогава трябва да се направи умъртвяване на зъба, ендодонтско лечение на корена и пломба.
Има и по-лош вариант, който вече съм срещал в моята практика, когато дефекта е стигнал нерва на зъба, пациента го е боляло, но е пил обезболяващи или антибиотик, тогава процеса продължава към здравата част на зъба и в един момента коронката се счупва. При този вариант, единственото лечение е да се запази корена, да се проведе ендодонтско лечение и изграждане за да се облече с коронка. Вчера поставих рекорд в моята практика, когато на един пациент направих 11 шиечни кариеса с естетичен фото полемизиращ материал. След проведеното лечение, силната болка от приема на студена вода изчезна, възстановихме дефектите,а така самочувствието и усмивката на пациента.
Погледнете в огледалото, своите зъби, ако откриете проблема, които описвам, съм на ваше разположение.

Поздрави

д-р Хари Ховагимян

Дентално студио "VITADENT"

Коментари