Публикация

Още не е ясно дали Варна ще има линеен ускорител за лечение на рак


Бункерът в двора на варненската болница „Св. Анна”, който общината започна да строи, все още няма покрив и се пълни с вода.

Това съобщи директорът на онкодиспансера д-р Господин Игнатов на заседание на здравната комисия към Общинския съвет.

За да не се руши бункерът, в който ще се разположи линеен ускорител, спешно трябва да се довърши, но за целта са необходими още 300 хил. лева.

Комисията подкрепи предложението на д-р Игнатов, но то трябва да мине и на сесия.

Иначе все още не е ясно дали Варна ще си получи обещания линеен ускорител за лечение на рак. По последни данни в бюджета на здравното министерство за тази година не са били предвидени 5-те млн. лв. за апарата.

Но с това проблемите не свършват. Оказва се, че главите на апарата за гама-лъчение в здравното заведение вече са с изтекъл срок на годност и трябва да се купуват нови.

„Това означава, че ако сме предписвали процедура от 5 минути, сега за същия ефект лъчението трябва да трае три пъти по-дълго”, коментира директорът на онкодиспансера.

Той посочи, че терапията на нуждаещите се не е преустановена, но става за сметка  на работното време на персонала. За подмяната на една глава са необходими минимум 120 000 лева. Оказва се, че тези пари преди 5 години са плащани от МЗ, но вече не е така.

Въпреки цената, д-р Игнатов категорично заяви пред съветниците от здравната комисия, че болницата сама може да се справи със скъпата покупка.

 

Коментари