Публикация

С възрастта рискът от гъбички по краката се увеличава

Онихомикозата е сериозно инфекциозно заболяване, което трябва да бъде обект на сериозно внимание, предупреждава д-р Теодора Йорданова, дерматолог от Варна


Онихомикозата не е просто козметичен проблем, а сериозно инфекциозно заболяване, което често рецидивира поради факта, че е много трудно да бъде ликвидирано напълно. Дори да успеем докрай веднъж, няма гаранция, че по краката ни отново няма да попаднат гъбички. Микозите са заболявания, които се причиняват от гъбички (фунги), които са около 600 вида. Разделят се на повърхностни, които засягат кожата, космите, ноктите и видимите лигавици, и системни, които засягат подкожната тъкан и вътрешните органи. Най-често този проблем се среща през топлите месеци.

Гъбичката се държи като нормален обитател на кожата. Нарушаването целостта на кожата подпомага развитието на инфекцията. Най-често тя се локализира в пространството между 4 и 5 пръст, защото там най-често има натиск и задържане на влага, твърди д-р Теодора Йорданова, дерматолог от Варна. При засягането на самия нокът инфекцията започва в единия край на нокътя и постепенно обхваща по-голяма площ. Този процес отнема месеци.


Около 10 на сто от хората у нас страдат от гъбички. Ако не се лекуват навреме, те увреждат ноктите на краката, а често и на ръцете. Това неминуемо води и до психологически проблеми и влошаване на качеството на живот. Много от по-сериозно засегнатите пациенти изпитват неудобство от контакт с други хора, заради неприятния вид на изядените си нокти и миризмата, причинена от гъбичната инфекция. Те живеят и в постоянно притеснение да не пренесат инфекцията на останалите вкъщи, и най-вече на децата си. Най-често се засягат ноктите на краката, но често инфекцията се разпространява и по ноктите на ръцете и напълно възможно е да обхване  околната кожа. Инфекцията започва най-често от свободния край на нокътната плочка. Появява се кафеникаво петно, което постепенно се разширява и разпространява към основата. Нокътят губи своята нормална прозрачност и еластичност, потъмнява и се деформира, става дебел и трошлив.

С възрастта, податливостта към инфекция се увеличава. Ноктите стават все по-малко еластични, с микроскопични пукнатинки, което е предпоставка за навлизане на гъбичките. По-често се засягат ноктите на краката, защото в обувките средата е тъмна, влажна и топла и е идеална за растеж на гъбичките.

Най-често се засягат гънките и ходилата, където е топло, влажно и тъмно. Хората търсят помощ понякога късно, при изявени клинични симптоми, когато инфекцията е напреднала. Освен неудобството от постоянния сърбеж, видими промени по кожата и ноктите, неприятна миризма

Лечението на това заболяване зависи от степента на поразяване на нокътя, от причинителя и от неговата медикаментозна чувствителност. Обикновено пациентите са повлияват от локално лечение, но много  случаи се налага вътрешно лечение,  тъй като медикаментът трябва да достигне до инфектираните участъци по кръвен път.

Рискът от инфекция е особено голям в басейните, затова ако искате да се предпазите, напръскайте ходилата си с предпазен спрей профилактично. Също така ходенето на бос крак по влажно и мръсно, особено ако се практикува дълго време. Ползването на чужди обувки или джапанки е абсолютно забранено. Пазете се от влагата след басейна – подсушете внимателно между пръстите си.

Fungispray e ефикасен препарат, който предотвратява появата на гъбични инфекции по краката, осигурява усещане за комфорт и свежест, омекотява кожата на краката. Той представлява комбинация от от Boric acid, Salvia leaf extract, Peppermint oil, Tea tree oil, Pine oil.

Подходящ е превенция на разпространение на гъбичните инфекции по краката при :

•          хора, които посещават обществени бани и плувни басейни

•          хора, които носят стегнати обувки

•          пациенти с диабет

•          хора с напукана кожа на краката и по-специално с напукани пети

Осигурява усещане за комфорт и свежест на краката при:

•          хора, страдащи от прекомерно изпотяване на краката

•          често пътуващи и шофьори

•          спортисти

 Гъбичките се развиват безпроблемно в топла и влажна среда плувни басейни, съблекални и SPA центрове и обществени бани. 



Коментари