Публикация

Проф. Ивайло Търнев: Фибромиалгията е трудна за диагностициране

Според проф. Ивайло Търнев от Александровска болница характерните симптоми на фибромиалгията са свързани с широкоразпространена мускулоскелетна болка, умора, сутрешна скованост, адинамия, чувство за подуване на ставите и крайниците, нарушение на съня и депресия.


При 46% от пациентите с фибромиалгия тя се диагностицира прекалено късно или се поставя погрешна диагноза. Това обяви началникът на Неврологична клиника към Александровска болница проф. Ивайло Търнев по време на посветения на редките и генетични заболявания форум МОСТ, който се проведе между 20 и 22 май. Той отбеляза, че причина за това е неспецифичната симптоматика. Специалистът уточни, че през 1981 г. като характерни симптоми за фибромиалгия са определени:

  •          Тревожност;
  •          Умора;
  •          Безсъние;
  •          Скованост;
  •          Болки в някои чувствителни точки;

През 1990 г. е постигнат консенсус, според който фибромиалгията е честа причина за хронична широкоразпространена мускулоскелетна болка. Тя често е генерализирана, засяга цялото тяло и се характеризира с миофасциални чувствителни точки и асоциирани симптоми, които включват умора, сутрешна скованост, адинамия, чувство за подуване на ставите и крайниците, нарушение на съня и депресия. Болката се описва като дифузна или мултифокална, дълбока, постоянна, грипоподобна, варираща по интензитет и засилваща се при физически натоварвания. Много от пациентите се оплакват от нарушения в концентрацията на вниманието и паметта.

Болката е с давност най-малко три месеца и е локализирана в следните части на тялото:

  •          Болка от дясната и лявата страна на тялото;
  •          Болка под и над кръста;
  •          Болка в аксиалната мускулатура;
  •          Болка при палпация в поне 11 от 18 чувствителни точки;

За епидемиологични изследвания е развит специфичен въпросник - London Fibromyalgia Epidemiology Sudy Screening Questionnaire. Селектирани са 6 въпроса, на които се отговаря с “Да” или “Не”, като в резултат на това може да се отличи фибромиалгията от други болезнени ревматични състояния:

1.       Аз имам болка в цялото тяло.

2.       Болката ми се придружава от постоянна и много неприятна обща умора.

3.       Чувствам болката като горене, електрически шок или крампи.

4.       Болката ми се придружава от други необикновени усещания в цялото ми тяло, като боцкане и убождане, трептене и изтръпване.

5.       Болката ми се придружава от други здравни проблеми, като храносмилателни проблеми, проблеми с уринирането, главоболие, синдром на неспокойните крака

6.       Болката ми има значителен ефект върху моя живот, особено върху съня ми и способността ми за концентрация, чувствам се общо по-забавен.

За всеки въпрос се дава 1 т., ако отговорът е “Да”, и 0 т., ако отговорът е “Не”. Общият сбор е 6, а скрининговият въпросник е положителен за фибромиалгия при 5/6 т.

Проф. Търнев посочи, че заболяването засяга централната нервна система. То е свързано с преждевременно стареене на мозъка, загуба на сиво мозъчно вещество, когнитивни нарушения, понижена амигдалоидна активност, редуциран антиоксидантен капацитет и значително повишаване на невралния растежен фактор.

Предвид проблемите при диагностициране на заболяването проф. Търнев описа специфичните точки чувствителни точки:

  •          окципитално — на залавното място на m. suboccipitalis
  •          ниско цервикално  —  на ниво C5-C7
  •          трапециус — на средната точка на гораната граница
  •          супраспинатус — над средната граница на скапулата
  •          Второ ребро — латерално на втората костохондрална става, по горната повърхност на реброто
  •          латералния епикондил — 2 cm дистално от епикондилите
  •          Глутеално — в горния външен квадрант
  •          Горния трохантер — назад към трохантерните проминенции
  •          Коляно — медиално и проксимално на ставната линия

Специалистът напомни, че заболяването често е свързано с депресия, като нейната тежест се определя от силата на болките. При 14% от случаите депресията е тежка, при 28% - умерена, а при 36% - лека.

Проф. Търнев каза, че прегледът на десет изследвания от различни западни страни съобщава за разпространение на това заболяване в общата популация от 0.7 % до 3.3 %. При жените то е между 1 % и 4.9 %, а при мъжете – между 0 % и 1.6%. От фибромиалгия страдат между 16-40 млн. души по света, като голямата част от пациентите са на възраст между 35 и 60 години. Роднини с първа степен на родство с пациентите с това заболяване показват 8 пъти по-висок риск за развитието му в сравнение с общата популация. Честотата на фибромиалгията сред родственици от първи ред е 6.4 %. Причината е, че специфични генни мутации могат да предразположат към развитието на фибромиалгия. Освен това значение имат и някои фактори като наличието на физическа травма, емоционален стрес и автономни нарушения. От психосоциалните фактори водещо значение имат проблемите на работното място. Важна роля имат също така инфекции, като хепатит С, Epstein–Barr вирусна инфекция, Рarvovirus инфекция, Лаймска болест. Фактори, свързани с начина на живот, като свръхтегло, затлъстяване и понижена физическа активност, също могат да провокират възникването на фибромиалгия.

По думите на проф. Търнев целта на лечение на фибромиалгията е да се понижи болката и асоциираните с нея симптоми, да се подобрят нервните функции и да се повиши качеството на живот на пациентите. Използва се мултидисциплинарна терапия, индивидуализирана съответно на симптомите на пациентите. Употребяват се:

  •          аналгетични антиконвулсанти;
  •          антидепресанти;
  •          миорелаксанти.

Стандартна практика е да се предписват няколко класа медикаменти за лечение на фибромиалгия, като над 1/3 от пациентите приемат 4 и повече лекарства.

Препоръчва се и нефармакологична терапия. Тя включва когнитивно-поведенческа терапия, аеробни упражнения, акупунктура, балнеотерапия, термотерапия, музикотерапия, диетолечение и масаж. Програмите за аеробни упражнения редуцират болката и подобряват функциите. Най-добре е да се изработват индивидуални програми на базата на възможностите на пациента и неговите симптоми. При засилване на болките по време на физически упражнения, програмите трябва да се модифицират, но не и да се спират. Една отлична опция е водната аеробика. Упражненията трябва да се комбинират с образователни сесии и когнитивно-поведенчески техники. Използвайки когнитивно-поведенческа терапия, пациентите могат да се научат да променят тяхната перцепция за болка и да управляват болковите кризи. Транскраниалната магнитна стимулация също се оценява като ефективен метод за лечение на пациенти с фибромиалгия.         

Коментари

През последните години от физиотерапевтичните средства, все повече навлиза приложението на HIL (Лазер с висок интензитет), както и Shock Wave (Ударно вълнова терапия).