Публикация

Проф. Григор Горчев е удостоен от Президента на Р България с най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ първа степен за изключителен принос в медицинската наука и практика

Номинациите са били от академични, научноизследователски, съсловни, професионални, пациентски и неправителствени организации


В годината на своя 60-годишен юбилей чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев получи две значими признания за приноса си към медицинската наука и практика, както и към иновативното обучение на медицински и здравни специалисти – орден „Стара планина“ първа степен и номинация за първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ за принос към българското общество в област образование.

Първото признание е удостояването му на специална церемония на 25.04.2016 г. от Президента Росен Плевнелиев с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен – за изключително големите му заслуги към Р България в областта на медицинската наука и практика. Решението за присъждането на тази престижна награда е прието от 43-то Народно събрание на 27 април 2016 г. То е взето на база на депозирани 16 предложения и писма за номиниране на видния български лекар, хирург и учен чл.-кор. проф. д-р Григор Ангелов Горчев, д.м.н. за награждаване с орден „Стара планина“ първа степен за цялостния му принос към развитието на българската медицинска наука и практика. Номинациите идват от академични, научноизследователски, съсловни, професионални, пациентски и неправителствени организации, сред които са: Медицински университет – Плевен; Български лекарски съюз; Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ; Съюз на българските медицински специалисти – Българско научно дружество по акушерство и гинекология; Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели; Международна изследователска фондация Хасуми – България; Отделение по медицински науки на БАН; Съюз на учените в България – клон Плевен; Асоциация на студентите медици в България – клон Плевен; Гражданска мрежа „Плевен – Европейски здравен център на Балканите“ и др.

Второто признание бе официално обявено на 24.05.2016 г. в Софийския университет, където проф. Горчев бе сред тримата номинирани за първия национален приз „Евлогий и Христо Георгиеви“ за принос към  българското общество в област образование редом до проф. Минко Балкански и проф. Христо Глушков. Тази номинация дава висока оценка на приноса на проф. д-р Григор Горчев за въвеждането и развитието на роботизираната хирургия в нашата страна, прилагането на иновативни методи на лечение и създаването на школа в обучението на студенти и специалисти в медицината. Към днешна дата проф. Горчев е почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и ръководител на Телекомуникационния ендоскопски център; той е член-кореспондент на БАН и съсобственик на първата „умна“ високотехнологична болница МБАЛ "Света Марина" - Плевен.

Като доказателство за значимия му научен и обществен принос проф. Григор Горчев е носител на множество високи отличия и награди. Той е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Трявна” и „Почетен гражданин на град Плевен”. Награден е с Почетен знак І-ва степен от Българския лекарски съюз за принос в развитието на медицината. Носител е на наградата „Медик на годината 2004” на вестник „Форум Медикус”. Той е удостоен с почетен знак на Президента на Р България и почетното отличие „Лекар на годината 2006” на Българския лекарски съюз. Признат е за „Достоен българин на 2008 г.” в класацията на в-к „24 часа” и БНТ. През 2011 г. за втори път е удостоен с почетното звание „Лекар на годината” на БЛС. 

 

Коментари

Заслужена награда за един достоен човек и професионалист !