Публикация

Д-р Балабанска: Черният дроб страда тихо и незабележимо

Чернодробните нарушения нямат изразени симптоми и често се откриват твърде късно. Затова гастроентерологът от Centro Medico Italiano препоръчва на хората след 35 веднъж годишно ехография и лабораторни изследвания


-         Д-р Балабанска, кои са най-често срещаните проблеми, с които хората се обръщат към гастроентеролог?

-         Всеки човек с коремна болка първо търси гастроентеролог за консултация. Обикновено ни търсят хора със стомашни оплаквания, гастрити, киселини, рефлуксна болест, болки, повръщане. Понякога идват и пациенти, на които са открити различни отклонения при профилактични изследвания – примерно високи нива на холестерол, чернодробни ензими и др. Големият проблем, с които гастроентеролозите се сблъскваме всекидневно, са чернодробните заболявания. Черният дроб страда тихо, неговите функции се нарушават, но много често това се открива едва в краен стадии, когато лечението е по-трудно. Колкото по-навреме бъде диагностицирано едно чернодробно нарушение, толкова по-добра е прогнозата за пациента.

-         Как пациентът може да разбере, че има някакъв чернодробен проблем? 

-         За съжаление чернодробните заболявания нямат изявени симптоми и се откриват само с ехография или при лабораторни изследвания. Затова е препоръчително хората след 35 години веднъж годишно да си правят ехография и общи лабораторни изследвания, които включват липиди, чернодробни ензими, кръвна картина, урина и т.н. При дискомфорт или оплаквания, свързани с коремната област, да се обърнат към специалист, вместо да търпят и да чакат да им мине.

-         Има ли възможност за подобни изследвания в Centro Medico Italiano (CMI)?

-         Модерният италиански медицински център в София разполага с последно поколение ехографски апарат Esaotе, изведен на пазара  през 2015 година. Ехографът е с много добри възможности за оглед на коремните органи, повърхностни структури, щитовидна жлеза и др. Esaotе е световен новатор и лидер в образната диагностика, произвеждащ апаратите си изцяло в Европа (Италия и Холандия). Медицинският център разполага също и с лаборатория, в която могат да се обработват изследвания.

-         Какви други заболявания консултирате в кабинета по гастроентерология в CMI?

-         В кабинета се преглеждат и консултират пациенти с всякакви гастроентерологични и чернодробни оплаквания, включително пациенти с възпалителни и функционални заболявания на червата и абдоминални болки, болести на жлъчно-чернодробното дърво и панкреаса. Извършват се и консултации по отношение на храненето, което е съществена част здравето на пациента.

Д-р Розалина Балабанска е специалист по гастроентерология и вътрешни болести. Има специализации в Италия, Холандия, Испания,Гърция, Русия, Великобритания и Хърватска. Извършва чернодробни биопсии, целенасочени пункции под ехографски контрол, парацентези. От 10 години работи по международни програми за лечение на хроничните вирусни хепатити.

Коментари

Албена Янева
26 май 2016 17:13

Д -р Балабанска е най-добрата в тази област , а също така е много добър човек . Аз съм изключително доволна от нея .