Д-р Балабанска: Черният дроб страда тихо и незабележимо
Centro Medico Italiano
Centro Medico Italiano
Медицински център
Д-р Балабанска: Черният дроб страда тихо и незабележимо

Д-р Балабанска: Черният дроб страда тихо и незабележимо

Чернодробните нарушения нямат изразени симптоми и често се откриват твърде късно. Затова гастроентерологът от Centro Medico Italiano препоръчва на хората след 35 веднъж годишно ехография и лабораторни изследвания

-         Д-р Балабанска, кои са най-често срещаните проблеми, с които хората се обръщат към гастроентеролог?

-         Всеки човек с коремна болка първо търси гастроентеролог за консултация. Обикновено ни търсят хора със стомашни оплаквания, гастрити, киселини, рефлуксна болест, болки, повръщане. Понякога идват и пациенти, на които са открити различни отклонения при профилактични изследвания – примерно високи нива на холестерол, чернодробни ензими и др. Големият проблем, с които гастроентеролозите се сблъскваме всекидневно, са чернодробните заболявания. Черният дроб страда тихо, неговите функции се нарушават, но много често това се открива едва в краен стадии, когато лечението е по-трудно. Колкото по-навреме бъде диагностицирано едно чернодробно нарушение, толкова по-добра е прогнозата за пациента.

-         Как пациентът може да разбере, че има някакъв чернодробен проблем? 

-         За съжаление чернодробните заболявания нямат изявени симптоми и се откриват само с ехография или при лабораторни изследвания. Затова е препоръчително хората след 35 години веднъж годишно да си правят ехография и общи лабораторни изследвания, които включват липиди, чернодробни ензими, кръвна картина, урина и т.н. При дискомфорт или оплаквания, свързани с коремната област, да се обърнат към специалист, вместо да търпят и да чакат да им мине.

-         Има ли възможност за подобни изследвания в Centro Medico Italiano (CMI)?

-         Модерният италиански медицински център в София разполага с последно поколение ехографски апарат Esaotе, изведен на пазара  през 2015 година. Ехографът е с много добри възможности за оглед на коремните органи, повърхностни структури, щитовидна жлеза и др. Esaotе е световен новатор и лидер в образната диагностика, произвеждащ апаратите си изцяло в Европа (Италия и Холандия). Медицинският център разполага също и с лаборатория, в която могат да се обработват изследвания.

-         Какви други заболявания консултирате в кабинета по гастроентерология в CMI?

-         В кабинета се преглеждат и консултират пациенти с всякакви гастроентерологични и чернодробни оплаквания, включително пациенти с възпалителни и функционални заболявания на червата и абдоминални болки, болести на жлъчно-чернодробното дърво и панкреаса. Извършват се и консултации по отношение на храненето, което е съществена част здравето на пациента.

Д-р Розалина Балабанска е специалист по гастроентерология и вътрешни болести. Има специализации в Италия, Холандия, Испания,Гърция, Русия, Великобритания и Хърватска. Извършва чернодробни биопсии, целенасочени пункции под ехографски контрол, парацентези. От 10 години работи по международни програми за лечение на хроничните вирусни хепатити.

Прикачени файлове

CMI
Centro Medico Italiano
Италиански медицински център
д-р Розалина Балабанска

Мнения

26 май 2016 17:13
Албена Янева
26 май 2016 17:13

Д -р Балабанска е най-добрата в тази област , а също така е много добър човек . Аз съм изключително доволна от нея .