Публикация

Как здравето зависи от устната хигиена


Устната  хигиена е важна не само за външния вид и самочувствието, но и за здравето като цяло. Медицинските аргументи за това са неопровержими. 

Кариесите и болестите на венците могат да усложнят много сериозни състояния като диабета и респираторните заболявания. Освен болки, нелекуваните кариеси понякога причиняват сериозни инфекции.

Учените постоянно  изследват връзката между лошата хигиена на устата и сърдечните болести, както и преждевременното раждането на бебета с тегло под нормата.   

А какво означава добра хигиена в устната кухина?

Лекуване на кариесите и болестите на венците. Лошата хигиена влияе зле на външния вид и самочувствието и се свързва с проблеми със съня, както и с проблеми в поведението и развитието на децата. Тя води до нарушена дъвкателна дейност и храносмилане. От своя страна, доброто хранене е важно за изграждането на здрави зъби и венци, които да се противопоставят на болестите и да подпомагат оздравяването. 

Пушенето е главен рисков фактор за болестите на устната кухина и зъбите. Тютюневият дим е много вреден за венците и за другите тъкани в устата. Токсините в дима могат да причинят рак на устата и също така да разрушат костта около зъбите, което е главната причина за падането им.

Доказано е, че пушенето е един от най-рисковите фактори за заболяванията на венците и най-рисковият  за рак на устата.

Последствията от лошата хигиена на устата

Възпаленията на венците могат да обхванат и костта, която поддържа зъбите. В основата на зъбите полепват плаки, покрити с безцветен слой от бактерии, които не се отстраняват чрез ежедневното миене на зъбите. Тези плаки се втвърдяват и се превръщат в зъбен камък, който инфектира венците.

Ако не се лекува, заболяването на венците води до падане на зъбите и повишен риск за по-сериозни болести, като респираторните. Бактериите в плаките могат да преминат от устната кухина към белите дробове, да ги инфектират или да усложнят съществуващи вече белодробни заболявания.

Болните венци се свързват и с диабета. Диабетиците са по-податливи към болестите на венците, а те пък от своя страна може да доведат до усложнения в състоянието им.

Медиците изследват и евентуалната връзка между лошата хигиена на устата на бременни жени и риска да родят преждевременно бебета с тегло под нормата. Такива бебета са застрашени от усложнения, астма, ушни инфекции, вродени аномалии, проблеми в поведението и при тях смъртността е по-висока.

Намаляването на риска е постижимо. Ето как:

• Мийте зъбите си поне два пъти дневно. Изплаквайте устата  с антибактериална дезинфекцираща течност.

• Преглеждайте се редовно при зъболекар. Ако почувствате, че имате някакъв проблем, не изчаквайте положението да стане нетърпимо.

• Хранете се здравословно.

• Не пушете, а ако не можете да се откажете, посещавайте по-често зъболекаря си.

• При бременност, придържайте се към здравословен хранителен режим и към правилата за хигиена на устата.

• Мийте собственоръчно зъбите на децата си до 7- годишна възраст. След тази възраст под вашето ръководство те ще се научат сами да правят това правилно.

Коментари