Публикация

Специалисти събраха световния опит в „Ръководство по белодробни болести”

1600 страници, разпределени в 2 тома и край на 30-годишното чакане


1600 страници, разпределени в 2 тома и край на 30-годишното чакане на новото ,,Ръководство по белодробни болести". 

Официалното му представяне бе в литературен клуб „ПЕРОТО” от професор Коста Костов, началник на Клиника по белодробни заболявания към Военномедицинска академия.
 
30 години чакаме. Стана ми неудобно, защото не може толкова време една гилдия да няма учебник. И след двугодишен труд - това, което се случи за мен е история, която изпълва сърцето ми. Всичко това е минало през душата ми, през ума ми, не скри емоцията си професор Костов пред десетки гости и колеги, сред които и д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.
 
91 специалисти са работили по учебника, издаден в 1000 бройки, които ще бъдат подарени на пулмолози, общопрактикуващи лекари, на библиотеките в медицинските висши училища, на Народната библиотека и на други лекари.
 
Едно от най-значимите постижения на авторите е, че за първи път се издава учебник в два тома, който обхваща целия спектър на белодробната медицина от А до Я.

За жалост за последните години държавата не е подпомогнала издаването на нови учебници в областта на медицината, не скри професор Костов.
 
Ако няма хора с възрожденски дух, този учебник нямаше да бъде факт. Много благодаря на всички, които застанаха зад мен да съберем целия световен опит в достиженията на световната пулмология,

допълни още професорът. 
 
Мисията на ръководството е да представи на българските лекари достиженията на световната пулмология в достъпен вид и през погледа и опита на авторите му – представители на над десет специалности -  пулмолози, рентгенолози, кардиолози, патолози, вирусолози, гръдни хирурзи, морфолози.
Никога не съм мечтал и не съм предполагал, че днес ще бъда на тази сцена, продължи професор Костов. Той сподели, че в хода на работата по учебника е черпил вдъхновение от - филми или само от един кадър; от колегите; от семейството; от приятели поети – Константин Павлов, Борис Христов, Недялко Йорданов, Ана Боянова, Румен Леонидов, по-голямата част, от които присъстваха на представянето на ръководството. Призна и за трудностите, които са имали с останалите автори и им благодари – благодари им, че са отворили сърцата си и са доказали, че в тях все още има възрожденски чувства; благодари им затова, че са го направили абсолютно безвъзмездно.
 
С някои от колегите не се познавах преди да им звънна по телефона и да ги поканя да участват и те. За мен всички те ще останат в ума и сърцето ми. Поклон пред вас,

заяви още професор Коста Костов.
 
Своите сърдечни благодарности той отправи и към доцент Денчо Османлиев и професор Никола Алексиев. Последният подчерта, че висококвалифицираният учебник е резултат на самоотвержения труд на редица лекари и отразява най-новите достижения в белодробните заболявания за последните десетилетия: Това е нещо, което нашата генерация не успя да направи, го направи вашата!
 
Освен на стиховете на поетите – вдъхновители, гостите на събитието се насладиха и великолепните изпълнения на Хайгашод Агасян – един от големите приятели на професор Коста Костов и на Военномедицинска академия.

Коментари