Публикация

Болница „Тракия” ще премери дихателните параметри на общински служители в Световния ден без тютюнев дим – 31 май

На 31 май медицински специалисти ще измерят със спирометър дихателните параметри на общински съветници и служители на общинската администрация в Стара Загора. По този начин Община Стара Загора, Болница „Тракия” и фирма „Медицинска техника инженеринг” се присъединяват към Световния ден без тютнев дим


Целта на инициативата е да се засили вниманието на обществото върху борбата с тютюнопушенето и вредите от порочния навик за човешкото здраве. Акцията ще започне на 31 май от 11 ч. в Общината.
По случай Световния ден без тютюнев дим Болница "Тракия" организира и безплатни прегледи на млечната жлеза и простатата. Те ще бъдат извършени същия ден от екипа на д-р Гео Цировски, началник на Отделението по хирургия в „Тракия Център". Прегледите ще започнат в 13 часа и ще приключат в 17.



Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).
 
Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави. В съзвучие с тези идеи през 2012 г. България въведе забрана за тютюнопушене на обществени места. В началото на тази година СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. Те включват ограничаване на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за вредния навик преди прожектирането им и др

Коментари