Публикация

Синята коалиция призова за връщане към диалога по здравната реформа


Демократи за силна България призоваха Българския лекарски съюз да се върне отново на масата на преговорите и да преразгледа отношенията си с Министерството на здравеопазването.

Националният съвет на съсловната организация реши лекарският съюз да се оттегли от преговорите по Националния рамков договор и да свали доверието си от здравния министър д-р Божидар Нанев.

Според Петър Москов разминаването между МЗ и БЛС е заплаха да бъдат блокирани дълго отлагани процеси в здравеопазването.

Депутатът припомни, че Синята коалиция и ГЕРБ са постигнали споразумение за извършване на реформата, заради което са отпуснати 350 млн. лв. повече за болнична и доболнична помощ в бюджета за следващата година.

Има мнозинство, което е осигурило финансирането, и би било страшно, ако тези средства не се усвоят заради неразбирателство между съсловни организации, екип на министерство или когото и да било, подчерта Петър Москов.

Междувременно Националният съвет на СДС излезе с декларация, в която се посочва, че конфликтът между Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването „не решава, а задълбочава здравните проблеми на българските граждани”.

Според синята партия „няма нито една основателна причина съсловни организации да бъдат изолирани в процеса на трудната здравна реформа, но и няма разбираеми за пациентите причини БЛС да се дистанцира от участие в този процес”.

 СДС ще предложи в Народното събрание споразумение, което да начертае конкретните стъпки и срокове за реализиране на структурна реформа в здравеопазването.

 

Коментари