Публикация

Носителят на Орден „Стара Планина” проф. д-р Григор Горчев: Студентите и младите лекари са жадни да се докоснат до съвременните достижения на медицината

В Плевен, в МБАЛ „Св. Марина ” до месеци ще заработи и ПЕТ/КТ


Орденът „Стара планина“ – първа степен, с който бе награден  от президента на Република България Росен Плевнелиев, представи на пресконференция  проф. д-р Григор Горчев – почетен ректор на МУ – Плевен и медицински управител на МБАЛ „Св.Марина-Плевен”. Заедно с него в срещата с медиите участва и ректорът на МУ-Плевен, проф. д-р Славчо Томов. Повод за пресконференцията е номинацията на проф. Горчев за първата награда “Евлогий и Христо Георгиеви“ в областта на образованието, като почетният ректор на МУ – Плевен не скри, че е останал силно впечатлен от церемонията по връчването на отличията. „Бил съм на много места, но там се чувствах по съвсем различен начин, защото се казаха много истини, говореше са за наука, образование и дарителство – благодетели, които се срещат все по-рядко в нашето общество”, сподели проф. д-р Горчев. 

Ректорът на МУ-Плевен, проф. д-р  Томов разкри подробности за дългия път – от номинацията на проф. Горчев от името на Медицински университет до самото връчването на наградата. „Нито за миг не сме се колебали кой трябва да е номинираният, като и Ректорският съвет, и академичната общност се обедини около името на проф.  Горчев, защото бяхме убедени, че той е човекът, който заслужава да бъде номиниран и награден”, каза  проф.  Томов. И съобщи,  че в Комисията по образование и наука в Народното събрание кандидатурата на проф. Григор Горчев е била подкрепена с пълно мнозинство – 16 гласа „за“ срещу нито един „против“, безапелационна е била и подкрепата в пленарна зала. „По този повод дори с проф. Горчев се шегувахме, че гласуването за неговата номинация бе по-добро от това за Факултета по „Фармация”, за който имаше един глас „против“,” разкри проф. Томов. Колкото до самата церемония по награждаването на проф. Горчев, той отбеляза, че при съобщаването на неговото име аплодисментите в Гербовата зала на Президентството са били най-бурни.

„Ще продължа да помагам на университета с каквото мога, зная за амбициозните идеи на настоящото ръководство, които се припокриват и с моите виждания за развитието на МУ – Плевен”, каза проф. Григор Горчев. Почетният ректор на МУ-Плевен, каза че проф. Томов и екипът му имат амбициозни идеи за реализиране на модерно медицинско образование. „Нашите студенти имат нужда и искат да се докоснат до най-съвременната медицина. Мисията ни е да задържим младите кадри в България, като правим обучението им атрактивно и въвеждаме все нови и съвременни методи на лечение”, заяви проф. Горчев. И допълни, че студентите и младите лекари не отиват да работят в чужбина само заради по-голямото възнаграждение, но и за да могат да бъдат в крак с модерните технологии. Проф. д-р Горчев поясни и като медицински управител на  МБАЛ „Св. Марина Плевен” , че болницата ще продължи да се развива  в посока на високотехнологичната медицина и само до няколко месеца ще заработи и ПЕТ-скенер. „Той е много важен за онкоболните пациенти, а най-близкият в Северна България е във Варна. Активно се работи и за акредитацията на МБАЛ „Св. Марина Плевен” за обучение на студенти и специализанти”, съобщи проф. д-р Горчев. 

Коментари