Публикация

Попитай столетник


За много човешки дейности и в различни култури важи правилото „Не питай старо, ами патило”. Когато става дума обаче за връзката между храната и дългия, при това активен и пълноценен живот, тази максима не важи. Тук най-достоверният източник са именно доживелите дълбока старост.

На гръцкия остров Икария, където  живеят най-много навършили 90 години хора на глава от населението, местните са известни с консумацията  на големи количества силен чай от планински билки.

Поради планинския релеф на острова и липсата на транспорт, местното население е принудено да поддържа активността си до късна възраст и на 80- 90 год. все още да върши физическа работа.
Жителите на остров Икария консумират много зехтин, плодове и зеленчуци и съвсем малко обработени храни.

На японския остров Окинава също се радват на дълголетие. Според учените, това се дължи и на начина им на хранене. Те рядко преяждат и приключват с яденето, преди да са се нахранили.

Менюто на местните хора изобилства от зърнени храни, риба и зеленчуци. Те почти не ядат месо, яйца и млечни продукти.

На италианския остров Сардиния, където има много столетници, местните хора са любители на доброто, произведено от техните лозя вино. Съдържащите се в него много  полифеноли и антиоксиданти помагат за забавянето на процеса на стареене.

В долината Хунца в Пакистан е обичайно хората да доживяват  90 години, което според учените се дължи най-вече на храната. Те ядат зърнени храни, плодове и зеленчуци – най-вече сурови. Жителите на тази долина консумират големи количества кайсии, череши, грозде, сливи и праскови.

Областта Вилкамбамба, в южната част на Еквадор, претендира за най-много столетници, които са в добро здраве до последните си дни. Твърди се, че това се дължи на изключително чистата минерална вода.

В Лома Линда, Калифорния, има една общност адвентисти, които живеят с 5 до 10 години по-дълго в сравнение с другите местни жители. Някои учени отдават това на тяхното пълно въздържание от месо, алкохол и цигари.

Други смятат, че дълголетието им се дължи на по-ниското ниво на стрес, поради специфичния им религиозен мироглед.

Коментари