Публикация

Представиха най-новото „Ръководство по белодробни болести”

Изданието е в два тома, обхваща абсолютно целия спектър на белодробната медицина и е резултат от усилията на 91 автори от над 10 медицински специалности


Най-новото „Ръководство по белодробни болести” бе представено в клуб „Перото” в НДК. Изданието е в два тома, обхваща абсолютно целия спектър на белодробната медицина и е резултат от усилията на 91 автори от над 10 медицински специалности. Последните публикувани ръководства в респираторната област са от преди около 30 години, което прави изданието още по-ценен наръчник на специалистите в различни терапевтични направления.

Проф. Коста Костов, главен редактор на „Ръководството по белодробни болести” благодари на всички автори, взели участие в реализацията му и допълни: „Днес е голям празник за българската пулмологична общност. Горд съм, че с общи усилия успяхме да предоставим на медицинската гилдия този съвременен наръчник, който да бъде в подкрепа на лекарите от различни специалности”.  

Проф. Костов изказа своята специална благодарност към доц. Денчо Османлиев - автор на 18 глави в Ръководството и проф. Огнян Георгиев. Той каза още, че в ръководство има широко представителство на една цяла клинична медицинска общност - кардиолози, рентгенолози, патолози, гръдни хирурзи, вирусолози, спектъра на най-добрите специалисти в областта на респираторната медицината.

Към момента двутомното издание е отпечатано в ограничен тираж от 1000 екземпляра и ще се предостави безвъзмездно на пулмолозите, общопрактикуващите лекари, на библиотеките в медицинските висши училища, Народната библиотека и др. В бъдеще ще бъдат водени преговори с водещи български издателства за отпечатването и разпространението му в по-голям тираж. Ръководството се издава от сп. “In Spiro”, като се подготвя и негов електронен вариант. 

На събитието присъстваха над 90 гости - д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание, медицински специалисти в различни области, автори на различните теми в Ръководството, журналисти и др. За доброто настроение на гостите се погрижиха артистите Хайгашод Агасян и Недялко Йорданов.

Коментари

Поздравления за проф. д-р Коста Костов, д.м. и целия негов екип за това огромно усилие и невероятен труд, за техния позитивизъм и надежда, която постоянно вдъхват на пациенти и колеги. Респект и писалки (химикали) долу пред този удивителен колектив.