Публикация

Известният немски кардиолог проф. д-р Карл Щангл е "Доктор хонорис кауза" на МУ-Варна

На 26.05.2016г. в аудитория “Проф. д-р Вл. Иванов“ в УМБАЛ „Св. Марина“ се проведе тържествена церемония


Известният немски кардиолог проф. д-р Карл Щангл е

На 26.05.2016г. в аудитория “Проф. д-р Вл. Иванов“ в УМБАЛ „Св. Марина“ се проведе тържествена церемония, на която проф. д-р Карл Щангл бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.
Високото отличие бе връчено на проф. Щангл от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов  за изключителните му заслуги при внедряване и усвояване на най-съвременните методи на лечение в областта на интервенционалната кардиология в Университетска болница „Св. Марина“, както и утвърждаване на университетската болница и Медицинския университет като водещи лечебни и образователни центрове в България.

Проф. Щангл представи пред препълнената аудитория академична лекция на тема: „Catheter-based heart valve interventions  - the new era in cardiovascular medicine“.

Проф. д-р Карл Щангл е един от водещите специалисти в областта на кардиологията и интервенционалната кардиология в Европа и света. Ръководител е на сектора по Интервенционална кардиология и ангиология и е заместник директор на Клиниката по Кардиология, ангиология и пулмология в Университетска болница – „Шарите”, Берлин.

Впечатляващата професионална биография на Проф. Щангл започва в Университета в Мюнхен, където завършва медицина и продължава, като асистент и доцент. Работи, като специалист по Вътрешни болести и Кардиология в Университетска болница – Мюнхен, Германия. В Университетска болница – „Шарите”, Берлин работи от 1992 година, а от 2000г. е хабилитиран за професор.

Проф. Щангл има над 170 публикации във водещи европейски и американски научни списания. Той самият е рецензент в 14 специализирани издания сред които  - Lancet, Circulation, European Heart Journal, European Journal of Heart failure, Heart. Участвал е в създаването на 13 учебника по Вътрешни болести, Кардиология и Интервенционална кардиология. Има регистрирани 11 патента в областта на медицинската наука в Германия и САЩ.

Проф. Щангл заедно с д-р Веселин Вълков и екип от УМБАЛ „Св. Марина“ направиха уникални безкръвни операции за поставяне на сърдечна клапа при 5 пациента от региона на Варна и Североизточна България.


Коментари