Публикация

МЗ в недоумение от позицията на лекарския съюз


На заседание на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса се очаква да бъде взето решение за новия рамков договор, след като Българският лекарски съюз обяви, че се оттегля от преговорите и снема доверието си от здравния министър д-р Божидар Нанев и от заместника му д-р Валерий Митрев.

Д-р Митрев коментира, че преговорите са били много активни и няма обяснение за решението на съсловната организация.

„За мен е необяснимо едно - след пълната готовност да имаме рамков договор още преди месец изведнъж се случи нещо - дали лобистки интереси, дали тактика, дали политика”, заяви д-р Митрев.

Той отбеляза, че в изготвянето на рамковия договор са били вложени много усилия от страна на лекарското съсловие, в подготовката на текстовете са се включили голям брой експерти, какъвто не е бил събиран досега.

„И при нееднократни разговори с д-р Райчинов имахме, а мисля, че и сега има, ясна визия за реформите, които трябва да се направят. Два основни нови източника на финансиране – това са пътеките за долекуване и продължително лечение и други три пътеки с много тежко болни, които също не бяха плащани досега, и декапитализираха големите болници, т.е. никой не плащаше за тези пациенти и болниците трупаха дългове”, посочи д-р Митрев пред БНР.

 

Коментари