Публикация

Стоматоложка получи заплахи от Етичната комисия в БЗС заради благотворителност

Кампанията се организира със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан


Д-р Даниела Спасова получи лично телефонно обаждане от представител на Комисията по професионална етика при пловдивската колегия на Българския Зъболекарски съюз д-р Вселка Христамян, че поведението й противоречи на етиката и представлява нелоялна конкуренция. Повод за това са обявените безплатни стоматологични профилактични прегледи, които ще е провеждат в Медицински център-1 в Пловдив през юни под егидата на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Многобройни са акциите на хуманитарната организация в сферата на здравеопазването и грижите за бедните. Тя продължава вековните традиции на ордена още от времето на създаване на първите хосписи по Светите земи.В наши дни със съдействие на ордена редовно се организират безплатни медицински консултации, а сега той разширява дейността си и с безвъзмездни стоматологични прегледи най-вече за бедни, за деца и за пациенти с увреждания.

Председателят на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите д-р Невен Енчев, който бе ръкоположен от Негово Светейшество Теофилос Трети за „Пазител на стените на Йерусалим“ за изключителния му принос в сферата на благотворителността, беше изумен, че желанието да се помага на хора в нужда може да се обяви за конкуренция, при това нелоялна.


„Странно? Досега този тип дейност не се смяташе за нелоялна конкуренция, когато ставаше дума за медицински услуги, а в стоматологията се оказа точно такава. Нима храненето на бедните, което се организира пред болници „Медлайн“ всеки вторник и петък от близо 2 години, е конкуренция на ресторантьорския бизнес или на магазините за хранителни стоки? Още по-смущаващо е, че въпросът се коментира от хора, дали Хипократова клетва!“, недоумява д-р Енчев. На практика това е покриване на основни нужди на хората с осигуряването на храна и на медицинска помощ, които остават недостъпни за част от тях, въпреки претенциите на обществото, че е социално, заявиха от управителния съвет на фондацията.

Няма да се поддадем на шантажи и заплахи с административни решения и занапред ще продължим благотворителната си дейност, хората в нужда винаги могат да разчитат на нас, увери д-р Енчев.

Коментари