Публикация

Дивечовото месо - опасност от трихинелоза


Трихинелите са вид кръгли паразитни червеи, които могат да живеят и да се размножават единствено в тялото на гостоприемник. В природата това са най-често месоядни животни.

Неслучайно трихинелозата е най-разпространена в селските райони, където масово се отглеждат прасета, както и сред ловните общности, когато се пренебрегнат правилата за определяне на годността на дивеча и за начина на приготвяне на ястията.

Когато човек се храни с недостатъчно топлинно обработено месо, съдържащо ларвите на трихинелата, паразитът попада в организма и за няколко седмици се възпроизвежда.

При леките форми на трихинелоза – когато в организма са попаднали сравнително малък брой паразити – първоначално е възможно да няма никакви симптоми.

Средните и тежките форми на заболяването започват с общо неразположение, диария, спазми и болки в червата. Около седмица след заразяването възрастните женски трихинели снасят ларви, които проникват в чревната стена, попадат в кръвообращението и се разпространяват в различни тъкани и органи, включително в мускулатурата.

Това масово навлизане в тъканите често причинява висока температура, мускулни болки, зачервяване на очите и подуване на клепачите (като израз на алергична реакция срещу чуждите организми), главоболие, обща слабост.

Медицинска помощ трябва да потърси всеки, който получи някои от гореописаните симптоми седмица след консумацията на дивеч или друго месо, придобито извън стандартите на масовата търговска мрежа.

Понякога не е лесно да се установи наличието на трихинелоза. Кръвната картина обикновено показва увеличение на еозинофилите, но те могат да се променят и при други заболявания и състояния.

Съществуват специфични тестове, които показват наличието на антитела срещу паразити, но те се позитивират няколко седмици след заразяването.

По-рядко се налага извършването на мускулна биопсия, при която лекарят може да види под микроскоп в малка проба от мускул самите ларви.

Тежките усложнения при трихинелоза са сравнително редки, но не са изключени. Те се получават при масирано проникване на ларвите в жизненоважни органи. В съответствие с това могат да възникнат миокардити, менингити, бронхопневмонии, бъбречни възпаления.

Лечението включва прием на антипаразитни медикаменти, които са особено ефективни, ако се приложат във фазата, когато паразитите са ограничени в червата и не са проникнали в други тъкани. При по-напредналите стадии се прилагат кортикостерoиди и противоболкови средства, както и лечение при съответните усложнения.

За да се предотврати заразяване, не употребявайте дивечово месо, което не е изследвано от специалист. Приготвяйте всички месни ястия при достатъчно висока температура за продължително време, за предпочитане печене или варене пред пържене. 

Коментари