Публикация

В АГ болницата във Варна безкръвните операции са рутинна практика

Ендоскопските техники съкращават многократно болничния престой и оперативната травма за пациентите.


В Специализираната АГ болница във Варна лапароскопските операции са вече рутинна практика. В последните десетилетия минимално инвазивната ендоскопска хирургия се превърна в алтернатива на класическата в редица области на медицината, включително и в гинекологията.
В този събирателен термин „ендоскопска“ са включени лапароскопските и хистероскопски гинекологични интервенции. Все повече оперативни намеси се извършват чрез съвременните ендоскопски техники. Те са известни на обществеността като безкръвни. Освен че спестяват консумативи на болничните заведения ендоскопските техники съкращават многократно болничния престой и оперативната травма за пациентите. Оперираните се възстановяват много по-бързо и с по-малко усложнения, коментира доц. д-р Емил Ковачев, управител на СБАГАЛ – Варна.
В здравното заведение ендоскопските операции се извършват от 15 години, но през последните 2 – 3 г. заемат все по-голям дял в рутинната гинекологична практика. 8 гинеколози от СБАГАЛ- Варна, прилагат ендоскопските техники в своята оперативна дейност. За лечение постъпват пациентки и от други населени места извън Варна, като възрастта им е в широк диапазон, каза още доц. Ковачев.

Коментари