Публикация

Във Варна е регистриран 1 случай на Лаймска болест, а друг пациент е с доказана Ку-треска

Острата заразна заболеваемост във Варна се движи в характрерните за сезона граници


Регистрираната остра заразна заболеваемост се движи в характерните за сезона граници, сочи седмичната справка на РЗИ - Варна. За периода 20-ти – 26 май, са регистрирани 64 случая на чревни инфекции срещу 41 от предходната седмица, като чревните инфекции са представени от 3 салмонелози, 1 колиентерит, 53 ентероколита, 2 вирусни хепатита и 5 ротавирусни ентерита. От въздушно-капкови инфекции (без грип и ОРЗ) са регистрирани 120 лица срещу 100 за предходната седмица, представени от: 107 случая на варицела и 13 - на скарлатина. Тенденцията за повишена заболяемост от Варицела в организирани детски колективи е характерна за цялата страна. С диагноза ОРЗ са регистрирани общо 119 случая срещу 197 за предходната седмица. С диагноза Грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” няма постъпили за лечение лица, съобщава "Фокус".

 През седмицата има регистриран 1 случай на заболял от Лаймска болест и 1 случай на доказана Ку – треска. Регистрирани са 37 случая на ухапани от кърлеж. В РЗИ Варна са постъпили 13 проби за видово определяне на кърлеж, от които 9 са определени като кърлеж – Икс. Рицинус. В имунизационния кабинет през отчетния период са преминали общо 30 лица. Проведени са 27 броя имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 14 лица.

 

В КАБКИС през отчетния период безплатно са консултирани и изследвани 20 лица. Извършени са 37 епидемиологични проучвания на болни с ОЗБ.

Коментари