Публикация

Безплатни консултации с ревматолог от този петък в МБАЛ „Пловдив“

Кампанията е за профилактика болестта на Бехтерев, която засяга всички възрастови групи, но най-често първите симптоми се проявяват между 20-30 годишна възраст


От този петък стартира кампанията за безплатни прегледи в отделението по ревматология към МБАЛ „Пловдив“ за профилактика болестта на Бехтерев. Началникът д-р Иван Горанов 


припомни, че от пациентите няма да се изискват направления за консултация със специалист. Необходимо е само предварително да си запишат час на телефона на регистратурата: 032/906-122. Инициативата ще продължи до края на юни, като прегледи ще се провежда в петъците – на 3, 10, 17 и 24 юни.

Болестта на Бехтерев е относително рядко заболяване, засяга около 1 на всеки 1000 души, тя е 2 - 3 пъти по-често срещана при мъже, отколкото при жени. Засяга всички възрастови групи, но най-често първите симптоми се проявяват между 20-30 годишна възраст. Заболелите изгубват подвижността на гръбначния стълб, който с времето става твърд и скован. Причината за възникването на болестта е все още неизяснена. Засега е известно, че отговорни за развитието са наследствените, но и фактори от околната среда. Класическите оплаквания на пациенти са: сутрешна скованост и нощна болка в  гърба и кръста, будеща от сън, ограничени и затруднени движения във врата, засилване на болката в покой и намаляването й при натоварване, затруднено и ограничено вдишване и издишване, чести инфекции на очите.

Прегледите тази година са част от информационна кампания за болестта на Бехтерев, организирана от болницата съвместно със социалната мрежа за здраве CredoWeb.bg.

Коментари