Публикация

Акад. Миланов: Възможно е Паркинсон да е прионно заболяване

По време на XV национален конгрес по неврология председателят на Българското дружество по неврология акад. Иван Миланов ще представи съвременните схващания за патогенезата на Паркинсоновата болест.


Много е възможно Паркинсоновата болест да се окаже прионно заболяване. Това каза пред CredoWeb председателят на Българското дружество по неврология акад. Иван Миланов. Той поясни, че това е теория, която се е появила в научните среди през последната година и ако се окаже вярна тя ще промени революционно лечението на заболяването. По думите му прионите са частици белтък, които имат отношение към предаването определени болести. Специалистът коментира, че при Паркинсон никой все още не е обсъждал как биха могли да се предават тези приони, но в мозъка на пациенти са установени специфични белтъци, наречени телца на Леви.

Акад. Миланов заяви, че тази теория ще бъде представена от него по време на XV национален конгрес по неврология, който ще се проведе от 2 до 5 юни в к.к. Златни пясъци. Той каза, че във форума ще вземат участие повечето от невролозите в България. Те ще могат да чуят основно лекции на техни колеги от Западна Европа на теми като Паркинсоновата болест, епилепсията, автоимунните заболявания и  нарушенията на съня. След най-известните лектори акад. Миланов посочи проф. Михаел Брайнин от Австрия, проф. Фабио Антоначи от Италия, проф. Аксел Сива от Турция, проф. Клаудио Басети от Швейцария, проф. Джейми Кулишевски от Испания, проф. Миливое Костич от Сърбия и др.

Сред лекторите от България има известни специалисти като проф. Лъчезар Трайков, проф. Пламен Цветанов, проф. Параскева Стаменова, проф. Захари Захариев и др. 

Коментари