Публикация

Мъже, спортувайте - удължава живота

Данни от изследване категорично сочат, че заниманията със спорт са залог за по-дълъг и качествен живот


Мъжете на  60 - 70 години намаляват с 40% риска от смърт през следващите 12 години, ако активно се занимават с някакъв вид спорт. Изводите са изведени  въз основа на направено проучване на специалисти от Осло. Изследването стартирало през 1973 година с прегледи, които включвали отчитане на ръста и теглото, стойностите на холестерола и кръвното налягане, както и пристрастеността към тютюнопушенето и физическото натоварване. Изследвани са 15 000 мъже, родени в Норвегия между 1923 и 1932 г. Учените посочват, че дори и при 73-годишните физическата активност има силна връзка с продължителността на живота.

Леката физическа активност – по-малко от един час седмично, не е допринесла за удължаване на живота. За разлика от това,  мъжете, които правят интензивни упражнения повече от 1 час седмично, показали по-малък риск от настъпване на смъпт с 32 до 56% (проследяване по време на изследването).

Ежедневните интензивни упражнения увеличават средно с 5 години продължителността на живота в сравнение с мъжете, които водят заседнал начин на живот.

Изводът е, че мъжете, които спортуват ежедневно по 30 минути, живеят по-дълго, подчертават учените.

Източник: http://www.jivotatdnes.bg/

Коментари