Публикация

Травми и възпаления може да доведат до трансплантация на роговица

Модерните методи са по-щадящи за пациентите, не се налага отваряне на окото, а възстановяването продължава 2-3 месеца


Доц. Андрей Андреев е управител на Очна клиника "Ден” - София

-  Доц. Андреев, кога се налага трансплантация на роговица?

- Роговицата е идеално прозрачна и при различни възпаления, травми или изгаряния реагира с потъмняване. Когато консервативните методи са неефективни и имаме необратимо увреждане на прозрачността, тогава се налага трансплантация или т. нар. кератопластика. 

-  Може ли проблемът да се установи по-рано и трансплантацията да бъде избегната?

Някои травми се лекуват, но има вродени състояния като дистрофия. Става дума за цяла група заболявания, които са генетично обусловени.  Човек  се ражда с прозрачна роговица, но към 15-20 г. се отключва някакъв механизъм и тя започва да потъмнява. В зависимост от това колко е изразен генът, почти задължително се стига до трансплантация. 

- Колко време трае възстановяването?

- При стария класически метод се правеше 7-милиметров разрез. Специалистът много бързо трябва да направи този отвор, да отстрани повредената роговица, да постави нова и да го затвори. Защото, докато окото е отворено всичко може да се случи. Конците се махат след около година и половина. Медицината обаче доста напредна и с новите методи пациентите се възстановяват за 2-3 месеца. Самата интервенция е много по-щадяща, като въобще не се налага окото да се отваря.

- До каква степен се възстановява зрението след трансплантацията на роговица?

- При всеки пациент е индивидуално. Понякога се стига до 70- 80-90% зрителна острота. Нормално е, защото дори и това, което Господ ни е дал, не е 100%.

- Има ли някакви противопоказания за тази операция – заболявания например? 

- Разбира се, както при много заболявания и тук има противопоказания. При много тежък диабет, понякога има имунологична несъвместимост отхвърляне  (въпреки че роговицата е аваскуларна тъкан). Операцията не се прави при активни и при вирусни възпаления, при съпътстващи заболявания – глаукома, при перде, когато трябва да се уточни кое първо да се лекува.

- Необходимо ли е пациентът да приема имуносупресори, както при други видове трансплантации?

- Не. Както споменах, роговицата е аваскуларна тъкан и не се налага да се приемат имуносупресори. Не се налага да се правят и тестове за имунологична съвместимост. Необходимо е само материалът за трансплантацията, който се взима от починал човек, да е с добри качества -  донорът не е боледувал от някакви заразни болести, да е млад,  роговицата да е достатъчно прозрачна. За целта обаче трябва да има донори.

- Не са ли достатъчно донорите?

- Липсва нагласа в обществото към тази тема. Знаете, че близките трябва да дадат съгласие.

- Колко трансплантации на роговица се правят у нас годишно?

- Едва 150 годишно, което е нищо. В Холандия например те са 7-8 хиляди.

- Проследяват ли се пациентите след операцията се наблюдават пациентит? 

- Задължително. При старите методите наблюденията продължават минимум година и половина. С по-новите технологии също извършваме проследяване, за да видим как ще се развият.

- Операцията поема ли се от НЗОК?

- Касата поема 1000 лева, а при стария начин на операция всичко излиза около 2500 лева. В чужбина, в зависимост от страната, интервенцията струва между 13 и 20 хил. евро. 

Коментари