Публикация

Непрекъснатото стоене пред ТВ и ползването на таблет уврежда детското зрение

В Плевен се забелязва увеличаване на рефракционните аномалии и най-вече на късогледството, което не е типично за ранната детска възраст. Добре е да се вмени на личните лекари да изпращат профилактично децата на очен лекар


В ера на модерни технологии живеем, но най-учудващо е, че идват родители, които съобщават, че детето им е на 1,5 г. и вече се справя с мобилните телефони. Това не е добре, но техниката, като че ли е в кръвта на новото поколение. Обикновено родителите задават и въпрос, колко часа на ден може да работят децата с тези устройства. Хубаво е да се занимават със всичко друго – спорт, четене, игри, но да не прекаляват нито с компютъра, нито с телевизора.

Родителите често оставят децата да гледат ТВ, да играят на компютър непрекъснато, за да могат да свършат някаква работа

Това уврежда зрението при  пренапрежението. Забелязва се и увеличаване на рефракционните аномалии и най-вече на късогледството, което не е типично за  ранната детска възраст. Факт е и мога се позовавам на изследване, което се проведе в Плевен, миналата година в детските градини. Оказа се, че масово малките деца слагат очила. Непрекъснатото стоене пред компютър или ТВ, води и до психологичен стрес за децата, които преживяват, и попиват всичко. Те стават нервни, мигат по - често от необходимото, много по-емоционални са. Лошо е, че децата не знаят да излязат на вън, за да играят с топка или на друга игра, а непрекъснато нещо играят на таблет, или телефон.

Препоръчително е, до 3-4 годишна възраст децата да гледат ТВ, само по час на ден

 Ако искат да гледат детски филм за 30 минути, след време отново, а не телевизора или компютъра да работят постоянно, и детето да се взира непрекъснато в него. Иначе с всички тези модерни компютърни технологии е добре децата към 5 - 6 годишна възраст да започнат да играят. Използването  им отново трябва да става под контрол и не повече от час на ден, като е разпределено на два пъти. Важно е и разстоянието на очите да е поне на 40 см. от таблет, телефон, компютър или книга. Деца, които носят очила е добре да имат  задължително и защита на стъклата. Хубавото е, че идва лято и малчуганите  ще излязат във ваканция, и през повечето време ще са на открито, и ще играят.

Прави ми  впечатление, че през зимата децата прекаляват повече с модерните технологии, тъй като тогава няма голяма възможност за дълги игри на открито. Моят съвет като специалист е, родителите да контролират употребата на телефони, таблети и телевизия. Също така смятам, че е добре да се вмени на личните лекари да изпращат профилактично децата на очен лекар. Те имат таблици, с които да изследват зрението, но понякога се пропускат важни неща. За съжаление съм свидетел на доста занемарено зрение и при дете на интелигентни родители.  Дойдоха на офталмолог, когато детето вече е в първи клас и се оказва, че едното око не вижда добре. Детето, през годините е компенсирало с едното око. Джипито го е изследвало на таблицата и е установило, че то вижда и дотам. Когато тръгва в първи клас и окото започва да се товари с писането се оказва, че детето има проблем. Когато пише изкривява главата, изкривява реда. При изследване с разширяване на зеницата се оказва, че това е мързеливо око -  детето е имало по-голям диоптър още при раждането, не е коригирано зрението и това око с времето е закърняло. Закърняло е и връзката между око и мозък, а външно няма никаква изява. Лошо е, че в последствие това не може да бъде коригирано. Често пъти се случва очите на децата до една година да са със страбизъм. Когато погледне имате усещане, че погледът е в различна посока. Това до година се приема за физиологично явление, но след това задължително трябва да се посети очен лекар, който да прецени. Родителите са тези, които трябва да изискват преглед при офталмолог. Първата консултация с очен лекар трябва да е от 6 м. до годинка, за да се търсят вродени промени в очите. Много честа патология е запушеният слъзен канал, като това е бум през последните години. Причината може да се крие и в механизма на раждане – секцио, не са много ясни причините. Състоянието не е приятно нито за детето, нито за родителите. Лечението трябва да се уточни от офталмолог, а след това личния лекар да проследява нещата. Много важно е сондирането, което се прави с пълна анестезия. То много  притеснява родителите, но е задължително да се извърши до навършване на първата годинка на детето, а най добре от 8 до 10 месец. Често родителите изчакват да се размине, но след годинка самото сондиране е по-трудно за хирурга, а резултатите по-несигурни.

 Д-р Емилия Кривошийска, специалист по очни болести, работи с деца. Кабинетът й се намира на бул. Георги Кочев 61, в Плевен. 

Коментари