Публикация

Подготвят се серия дискусии за здравеопазването


Кръг за обмяна на идеи и опит по важни въпроси за здравеопазването ще бъде създаден у нас по патронажа на посолството на Франция.

Ще се проведат няколко кръгли маси, като първата е насрочена за 28 януари 2010 г. на тема „Публичното финансиране и частните фондове - как да си взаимодействат за по-добър достъп на пациентите до лечение”.

Впоследствие ще бъде обсъдена и реформата в болничната помощ, както и продължаващото обучение на медиците и влиянието на застаряването на населението върху здравната система.

Тези теми ще бъдат анализирани от експерти на високо ниво, изявяващи се в различни сфери и идващи от различни държави.

Комитет, съставен от трима специалисти, ще подготвя изчерпателен и задълбочен анализ на ситуацията в България, съчетаващ различни гледни точки. Работата му ще бъде представена по време на всяка кръгла маса. Негови членовете са проф. Григор Горчев (съветник на президента по здравните въпроси), д-р Иван Костов (директор на АГ-болницата „Шейново”) и социоложката Боряна Димитрова.

Основната амбиция на тази инициатива на фармацевтичната компания „Санофи-Авентис” е да се организират широки дискусии за проблемите в сектора, на които да се потърсят решения.

Френското посолство подкрепя този проект заради приноса му в укрепване на сътрудничеството между двете страни. Франция силно се ангажира с подобряване на здравеопазването в България и вече участва в няколко проекта за сътрудничество в областта на педиатричните трансплантации и грижата за майките и децата.

Тази ангажираност ще намери потвърждение в подписването за двустранно сътрудничество между министрите на здравеопазването, подчерта френският посланик в България Етиен дьо Понсен.

Коментари