Публикация

Възобновяват се преговорите по НРД


Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз възобновиха диалога за подписване на рамков договор.

Решението е взето след среща на премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, заместник-председателя на парламента д-р Лъчезар Иванов и председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, съобщава НЗОК.

Целта на възобновените преговори е подписването на анекс към НРД.

От здравната каса уточняват, че сключването на нов рамков договор за 2010 г. на този етап е невъзможно, тъй като сроковете за подписването му са изтекли според сега действащите закони.

В анекса за следващата година ще залегнат всички правила, които са договорени до момента от управителните съвети на съсловните организации на лекарите и зъболекарите с НЗОК.

Част от договорениет промени предвиждат осигуряването на директен достъп до педиатър за децата през 2010 г. За това са заложени допълнително 4 млн. лв. от бюджета на касата. Средствата, които реално са осигурени за извънболнична специализирана помощ през следващата година, стават 158 млн. лв., или с 3,2 млн. лв. повече.

Така се осигуряват повече направления за прегледи в сравнение с 2009 г. Промяна в цените, по които НЗОК ще плаща на специалистите, не се предвижда.

През следващата година се увеличава цената на профилактичния преглед на лицата до 18-годишна възраст от 5,30 на 7,70 лв.

Основната част от промените в работата на здравната каса за 2010 г. ще са насочени в болничната помощ. Целта е по-качествени услуги и по-ефективно изразходване на средствата в тази сфера.

Затова през следващата година всяка болница, която иска да сключи договор със здравната каса, ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието прием на пациентите и при невъзможност да предостави услугата, поради липса на апаратура или кадри, да насочва към друго лечебно заведение. Увеличават се цените на 32 клинични пътеки.
През 2010 г. акредитацията отпада като задължително изискване за сключване на договор с касата.

Новите правила ще влязат в сила от началото на следващата година.

 

Коментари