Публикация

Директорът на „Пирогов“: НЗОК рекетира болницата

Медиците от „Пирогов“ няма да протестират ефективно, заради забавените им заплати за април. Директорът на болницата проф. Стоян Миланов поиска парите за спешност да бъдат превеждани авансово и се оплака, че в предложения от касата договор има неизгодни условия.


Предложеният на „Пирогов“ договор от НЗОК не е подписан от лечебното заведение, защото е форма на рекет. Това каза пред журналисти директорът на болницата проф. Стоян Миланов. Той обясни, че с въпросния договор се орязвали парите на института и интензивните легла. В него липсват и ключови за „Пирогов“ клинични пътеки, като например някои урологични. В същото време здравната каса информирала болницата, че няма да й преведе пари, ако не подпише договора.

Проф. Миланов каза, че в момента 2300 служители на "Пирогов" чакат своите заплати за месец април. По думите му напрежение в лечебното заведение има, но медиците няма да протестират ефективно. „Не можах да дам заплатите в болницата, защото няма откъде. Все още парите на болницата не са преведени“, заяви той. Проф. Миланов успокои, че каквото и да става „Пирогов“ няма да преустанови спешния си прием. Той обаче ще настоява в бъдеще парите за спешност да бъде превеждани авансово.

По думите на проф. Миланов, той иска „да напомни на някои чантаджии от надзора на здравната каса в лицето на шефа на надзора, че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, която е неизмерима“. Директорът на болницата настоя отговорните за забавянето на средствата за април лица да си понесат отговорността. Той добави, че говори за оставки.

Проф. Миланов също така коментира, че решението на проблема може да бъде намерен при среща  между ръководството на болницата и столичната РЗОК. Той покани представители на здравната каса да дойдат в „Пирогов“, за да бъдат изчистени проблемите около договора.

Междувременно вчера подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева обеща пред журналисти, че парите на „Пирогов“ ще бъдат преведени още днес (31 май), независимо, че няма подписан договор. Решението за това е взето на спешно заседание на Надзорния съвет.

Коментари